Lungefunktionen - undersøgelse

Ved undersøgelsen måles blandt andet hvor meget luft, der kan være i lungerne.

Kort om undersøgelsen

Ved en undersøgelse af lungefunktion måler vi, hvor meget luft, der kan være i dine lunger, og hvor hurtigt du kan tømme lungerne for luft. Vi undersøger også, hvor godt ilten fra lungerne kommer over i blodet.

Du skal forvente at være på hospitalet i cirka 1 time i forbindelse med undersøgelsen.

Vigtig forberedelse

Husk at blive undersøgt for coronavirus

2 døgn før undersøgelsen skal du podes for coronavirus. Læs mere i den vejledning, du har modtaget med indkaldelsen. Hvis du ikke er blevet testet, kan undersøgelsen ikke gennemføres.

Undgå rygning, alkohol, store måltider og fysisk anstrengelse

Du må ikke ryge eller drikke alkohol de sidste 6 timer timer inden undersøgelsen, og du må ikke anstrenge dig fysisk de sidste 30 minutter inden undersøgelsen. Rygning, alkohol og fysisk anstrengelse påvirker resultatet af undersøgelsen, så det bliver misvisende. Undgå også store måltider de sidste 2 timer inden undersøgelsen.

Tag praktisk tøj på

Vi anbefaler, at du har behageligt, løstsiddende tøj eller træningstøj på til undersøgelsen.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer, med mindre du har aftalt noget andet med den læge eller afdeling, der har henvist dig.

På hospitalet 

Undersøgelsen

Til undersøgelsen skal du sidde i en boks. Du kan se ud gennem siderne og tale med os, mens du sidder der.

Du får en klemme på næsen, mens du trækker vejret gennem et mundstykke, som er forbundet med et måleapparat. Du skal trække vejret på flere forskellige måder, og vi vejleder dig undervejs. På baggrund af resultaterne vurderer vi, om du skal have lungemedicin og have gentaget undersøgelsen efter cirka 15 minutter.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Redaktør