Behandling

​Ca. 50 % af alle med knæartrose er overvægtige, og det allerbedste, man kan gøre for sig selv og sin slidgigt, er at tabe sig. 

Træning af musklerne er nødvendig i et vist omfang, med nogen påpasselighed ved mere fremskredne ledskader. Man skal holde sig i gang trods slidte led. En god træningsform er cykling.

Hvis der er brug for smertestillende me​dicin, bør man begynde med paracetamol som det mindst skadelige smertestillende middel. Mange bruger desuden alternativ medicin ved knæartrose, og den kan have en vis smertelindrende effekt. Nogle af disse alternative midler bliver undersøgt nøjere, og du kan følge med på Parker Instituttets hjemmeside om resultaterne af denne forskning. 

Ved mere udtalte smerter kan det være nødvendigt at supplere med kraftigere midler. Ofte benyttes NSAID (ibuprofen og lignende), men på grund af bivirkninger blandt andet i maven er det en god idé at holde forbruget nede, og helst ikke tage den slags medicin hver dag. 

Inflammationen ved artrose er formentlig årsag til de fleste smerter, og den kan ved særligt slemme anfald dæmpes med binyrebarkhormon givet som indsprøjtning. Langtidsbehandling med disse indsprøjtninger, i daglig tale "blokader" kan ikke lade sig gøre pga. bivirkninger, men du kan tåle det nogle få gange om året. Der er ny medicin på vej, som måske kan dæmpe inflammationen, men den er endnu ikke i handelen - se under ny projekter. 

Nogle led kan skiftes med en protese, hvis de er slidt op, eller hvis smerterne bliver uudholdelige. Det gælder f.eks. knæ og hofteled, mens det er sværere at få proteser til at fungere i andre led, hvor man derfor er mere tilbageholdende med operationer. En protese er mekanisk og har begrænset holdbarhed. Yngre personer slider mere på leddet og kan ikke regne med, at en knæprotese holder mere end ca. 10 år. For ældre kan holdbarheden være en del længere. Man skal huske på, at alle operationer indebærer en risiko, hvilket skal med i betragtningen, før man vælger den løsning. Resultater af en udskiftningsoperation er ikke lige så gode som den første.

Redaktør