Vippelejetest af svimmelhed og besvimelse

Ved en vippelejetest undersøges det, hvorfor svimmelhed og besvimelse forekommer.

Kort om undersøgelsen

Ved en vippelejetest skal du undersøges for, hvorfor du er svimmel eller besvimer. Du ligger på et leje, der kan vippes op til næsten stående stilling. Mens du er på lejet, prøver vi at få dig til at blive svimmel eller besvime, så vi kan finde årsagen til, hvorfor det sker. 

Du skal forvente at være på hospitalet i 1 ½ time i forbindelse med undersøgelsen.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du har haft en blodprop i hjertet

Vi kan ikke gennemføre undersøgelsen, hvis du inden for de sidste 3 måneder har haft en blodprop i hjertet. Det er derfor vigtigt, at du kontakter os, hvis det er tilfældet.

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Undgå alkohol

Du må ikke drikke alkohol 6 timer inden undersøgelsen.

Undgå koffein

For at resultatet bliver så korrekt som muligt, må du ikke spise chokolade eller drikke kaffe, te, cola eller kakao 6 timer inden undersøgelsen.

Mad og drikke før og efter undersøgelsen

Du skal spise og drikke lidt før undersøgelsen, fx en skive brød eller lidt yoghurt. Du er velkommen til at tage lidt mad med hjemmefra, som du kan spise efter undersøgelsen. Vi fortæller dig, hvornår du må spise igen efter undersøgelsen.

Medbring en liste over din medicin

Hvis du tager medicin, skal du medbringe en liste over, hvilken medicin du tager og hvor meget. Det er vigtigt for din undersøgelse, at vi kender medicinens navn, styrke, dosis og årsagen til, at du tager den. Hvis du ikke har en liste, så tag din medicin med i stedet.

På hospitalet

Du får taget EKG (elektrokardiogram)

Vi tager et EKG (elektrokardiogram) før undersøgelsen for at undersøge din hjerterytme. Det foregår ved, at du ligger på ryggen, mens vi sætter elektroder på dit bryst, dine arme og ben. Elektroderne registrerer din hjerterytme.

Undersøgelsen

Du ligger på et leje, der skiftevis vippes op til næsten stående stilling og ned i liggende stilling. Du skal være i hver position et stykke tid. Vi måler din hjerterytme og dit blodtryk undervejs. Hvis testen ikke giver noget resultat, kan vi udvide undersøgelsen ved at give dig let massage på halspulsåren eller give dig mundspray med nitroglycerin, som udvider dine blodkar.

Tag det roligt resten af dagen

Det er normalt at føle sig mat og træt efter undersøgelsen. Hav det med i dine overvejelser, når du planlægger resten af din dag.

Svar på undersøgelsen

Du kan forvente at få svar på undersøgelsen enten per telefon, per brev, via digital post eller ved en opfølgende samtale.

Hjemme igen

Vent med at køre bil

Hvis du besvimer til undersøgelsen, kan det tage lidt tid, før du er frisk igen. Det kan derfor være en god idé at følges med en pårørende hjem, da du ikke selv må køre bil.

Du kan få hovedpine

Hvis du har fået nitroglycerin, kan du få hovedpine efter undersøgelsen. Du kan tage smertestillende medicin for at lindre hovedpinen, fx paracetamol.

Få mere viden

Redaktør