Skjoldbruskkirtlen, vævsprøve fra

Denne pjece er til dig, der skal have foretaget en vævsprøve af din skjoldbruskkirtel. Her kan du læse, hvordan undersøgelsen forløber, og hvad du kan forvente.

- ultralydsvejledt finnålsaspirationsbiopsi (FNAB)

Formål 

At undersøge vævet i et bestemt område i skjoldbruskkirtlen. I nogle tilfælde foretager man biopsien for at  udelukke kræft. 

Ved evt. væskeholdige knuder(cyster), kan disse ofte udtømmes.

Hvor foregår det 

Det foregår på Klinisk Fysiologisk/Nuklearmedicinsk Afdeling, Vej 8, indgang 2, 1. sal.

Du vil først få foretaget skintigrafi og ultralydsundersøgelse af skjoldbruskkirtlen. På baggrund af disse undersøgelser vurderes behovet for biopsi. 

Biopsien laves typisk umiddelbart efter skintigrafi og ultralydsundersøgelsen i det samme rum. 

Forberedelse til prøven

Der kræves ingen speciel forberedelse. 

Du må spise og drikke, som du plejer. Du bedes have tøj på, som giver fri adgang til halsen og skuldre. 

Hvordan foregår det 

Du ligger på ryggen med nakken bøjet let bagover. Huden over skjoldbruskkirtlen rengøres. Lægen stikker med en meget tynd kanyle i skjoldbruskkirtlen og suger noget vævsmateriale op i en sprøjte. Der bliver stukket flere gange. Lægen sikrer med ultralydsskanneren at prøven bliver taget fra det rigtige sted i skjoldbruskkirtlen.

Efterfølgende skal du blive på afdelingen i 20 minutter for at sikre, at der ikke forekommer blødning. 

Hele undersøgelsen varer ca. 30 minutter, men selve biopsien tager kun få minutter. 

Er der ubehag ved undersøgelsen 

Den smerte, du føler ved undersøgelsen, svarer til, når du får taget en blodprøve. Der er ikke behov for lokalbedøvelse. Du vil normalt ikke kunne se noget på halsen bagefter, men en sjælden gang kan der blive et lille blåt mærke. 

Svar på prøven 

Det udtagne vævsmateriale sendes til mikroskopiundersøgelse på Patologisk Afdeling på Rigshospitalet. De svarer normalt indenfor 10 dage. Du vil få svar hos en læge i ambulatoriet. 

Risiko 

Der er ingen særlig risiko ved undersøgelsen. I sjældne tilfælde kan der forekomme blødning fra indstikstedet, det behandles ved et let tryk. Man kan risikere at der ikke kommer nok materiale til patologen ved undersøgelsen og man vil i sådanne tilfælde overveje at gentage den.  I nogle tilfælde tilråder vi operation, selvom prøven er godartet.

Redaktør