Skjoldbruskkirtlen, operation

Denne pjece er til dig, der skal opereres i skjoldbruskkirtlen. Her kan du læse om forløbet, og hvad du kan forvente.

Operationen omfatter

Gennem et snit i huden på forsiden af halsen fjerner lægen den del af skjoldbruskkirtlen, som du har talt med lægen om før operationen. Den fjernede del af kirtlen sendes til undersøgelse. 

Inden operationen får du en beroligende tablet, hvis du ønsker det. Operationen foregår i fuld bedøvelse. Det vil sige, at du sover og er smertefri. Under operationen kan der være lagt en plastikslange - et dræn - ind til operationsstedet. Gennem drænet løber overskydende blod og væske til en pose på sengekanten. I mange tilfælde er dræn ikke nødvendigt. 

Efter operationen 

Efter operationen vil du have et ca. 5-8 cm langt, tyndt ar nederst på halsen. De første timer efter operationen ligger du på en speciel opvågningsafdeling, indtil du rigtig vågner. Her er der personale hos dig hele tiden, og du får ofte målt puls og blodtryk. 

Når du er helt vågen, bliver du kørt tilbage til sengeafsnittet på Øre-Næse-Halskirurgisk Klinik, hvor sygeplejersken tager imod dig. Du får tilbudt smertestillende medicin de følgende dage. 

Bevæg dig efter operationen. 

Det er vigtigt, at du tidligt efter operationen kommer ud af sengen og går omkring. Plejepersonalet hjælper dig de første gange, du skal ud af sengen. 

Udskrivelse 

Et evt. dræn bliver ofte fjernet dagen efter operationen. Herefter kan du blive udskrevet, når kalkindholdet i blodet er blevet normalt. Dette kontrolleres ved daglige blodprøver. Små plastre dækker såret i dagene efter operationen. Du bliver typisk udskrevet 1-2 dage efter operationen. I tiden herefter skal du med mellemrum have taget en blodprøve for at kontrollere blodets kalkindhold. 

Efter udskrivelsen 

Du bør holde 1 uges rekreation, men kan klare de fleste hverdagsaktiviteter uden problemer.

Beskyt såret. Du kan tage brusebad når drænet er fjernet, blot eventuelle plastre holdes tørre. Vi fraråder karbad og svømning de første 10 dage efter operationen på grund af risikoen for betændelse. 

Ved et besøg i afdelingens ambulatorium 8-10 dage efter operationen får du svar på undersøgelse af skjoldbruskkirtlen. Eventuelt vil dette prøvesvar kunne gives i forbindelse med kontrol hos den henvisende medicinske afdeling. 

Operationsarret kan de første måneder være hårdt, men det er ganske normalt og kræver ingen behandling. Arret bliver normalt blødere i løbet af 3 - 4 måneder. Forbliver arret hårdt, kan fysioterapeuten vejlede dig om massage af arvævet. Du bør undgå direkte sol på arret det første år (brug eventuelt solfaktor 20+).

De første seks måneder efter operationen skal du hver dag spise en tablet eltroxin – med det hormon, som skjoldbruskkirtlen normalt danner. Ved en blodprøve seks måneder efter operationen bliver det kontrolleret, om du skal fortsætte med denne tablet-behandling. 

Komplikationer

Da det ofte bløder lidt i forbindelse med operationen, kan huden omkring såret blive blå. Blåfarvningen forsvinder af sig selv i løbet af 1 - 2 uger. Der er en lille risiko for, at det kan bløde for meget fra såret i de første timer efter operationen. I sådan en situation kan det blive nødvendigt at stoppe blødningen ved en ny mindre operation. 

I sjældne tilfælde (ca. 1-2 ud af 100 operationer) kan stemmen ændre sig i forbindelse med operationen, men kun vedvarende hos 1 ud af 200. For at kontrollere stemmen, bliver du både før og efter operationen set i halsen af en læge.

I meget sjældne tilfælde bliver kalkindholdet i blodet for lavt efter operati-onen. Dette bliver kontrolleret inden du bliver udskrevet. Er kalkindholdet i blodet for lavt, kan det behandles med kalktabletter og vitamintilskud. 

Enkelte patienter kan få betændelse i såret. Betændelsen viser sig som: 

  • Hævelse 
  • Rødme 
  • Ømhed 
  • Eventuelt feber 

Får du en generende væskeansamling eller betændelse, bør du søge læge. Du kan ringe til Øre-Næse-Hals ambulatoriet på alle hverdage kl. 8 - 12 på tlf. 35452071. Udenfor disse tidsrum kan du ringe til Øre-Næse-hals sengeafsnit på tlf. 35453073.

Denne pjece er en kort orientering til dig og dine pårørende om operation af skjoldbruskkirtlen. Yderligere information vil du få på Øre-Næse-Halskirurgisk Klinik. 

Pjecen er et supplement til de samtaler, du har med lægen i vort ambulatorium. 
Vi er klar over, at mange andre spørgsmål sikkert også presser sig på - så spørg endelig.

Redaktør