Mange aspekter af livet bliver påvirket, når man har gigt. Det gælder også sexlivet, der ofte er mere besværligt. Sygdom kan skabe stor afstand når der er allermest brug for nærhed og tryghed – men den kan også gøre det modsatte. Krop og intimitet kan forandre sig og er afhængige af, hvor i livet vi befinder os.
Mænd kan opleve, at de ikke er rigtige mænd, og kvinder kan føle sig ramt på kvindeligheden. Nogle frygter, at andre ikke ser dem som seksuelle mennesker, men bare som syge mennesker. Årsager til seksuelle problemer er sjældent entydige. Som regel er der flere faktorer, der spiller ind, både kropslige, psykiske og sociale.
Mange med gigt oplever, at smerter, stive led, nedsat muskelkraft og træthed gør det vanskeligt og uoverskueligt at have et aktivt sexliv. Nogle gigtsygdomme kan give tørre slimhinder, der også kan være en forhindring. Bivirkninger til den medicinske behandling kan også have indflydelse på sexlivet. Det kan f.eks. være træthed, kvalme, tørre slimhinder og rejsningsproblemer.
Undersøgelser viser at hos 30 -50 % af patienter der har leddegigt og rygsøjlegigt, har problemer i parforholdet. Familielivet og partneren kan påvirkes negativt og det kan være med til at påvirke seksualiteten. Det kan f.eks.være pga. der sker et skift i rollerne hvor du ikke kan bidrage i hjemmet og din partner kan være nødt til at påtage sig roller som husholdning, madlavning og koordinering af familieaktiviteter. Der kan være økonomiske bekymringer og din partner kan blive tvunget til at blive den primære lønmodtager (3). Uanset hvilken form for gigt, du har, betyder alle disse forhold måske, at du har mindre lyst. Men det er vigtigt at huske, at sex er en naturlig del af livet og ikke mindst sundt, uanset om det er sexlivet med en partner eller om det er det sexliv, der er ens eget.
Et aktivt sexliv kan have smertelindrende effekt og kan desuden lette anspændthed, træthed og angst.
Gode råd om sex og gigt
Vær åben over for din partner
Det er vigtigt at tale åbent om jeres sexliv. I kan tale om, hvad der gør godt og hvad der gør ondt
Lav aftaler
Du og din partner kan lave aftaler, der sikrer, at I får prioriteret jeres intime samvær. Det kan være, at I vælger at have planlagte aftaler. Det kan lyde kedeligt, men det kan have sine fordele, da du dermed har mulighed for at forberede dig
Forbered dig
Det kan være, at du har brug for at hvile i løbet af dagen, tage smertestillende medicin et par timer før jeres aftale eller tage et varmt bad.
Sæt tid af til forspil
Ved planlagt sex kan I bruge tiden som optakt, hvor I kæler for hinanden, kommer med små hentydninger osv. Det varme bad, der kan lindre ømme muskler, kan tages sammen med partneren, og badet kan også bruges som forspil til jeres samvær.
Lyst avler lyst
Alle mennesker oplever, at sexlysten forsvinder i perioder, og når kroppen er præget af gigt, kan det være ekstra svært at holde fast i lysten. Dog kan lysten vækkes - og lyst avler lyst. Hav fokus på, at sex ikke behøver indbefatte samleje. Sørg for at flirte, kramme, kysse og vise interesse for hinanden, også når der ikke er optakt til sex.
Gør brug af hjælpemidler
Lysten kan for eksempel vækkes ved hjælp af erotisk litteratur eller film. Der er også mulighed for at bruge seksuelle hjælpemidler i samvær. Glidecreme kan være en nødvendighed, hvis du har tørre slimhinder. Derudover kan brugen af f. eks vibratorer både vække lysten samt sætte nyt liv i sexlivet.
Gode stillinger
Prøv jer frem og find nogle stillinger, der er rare for jer begge. Brug puder til at understøtte ømme led, hold for eksempel en pause, hvor I kæler for hinanden, før I evt. skifter til en ny stilling. Her er nogle bud på gode stillinger, som I kan prøve og bruge til at blive inspireret - de er ikke en facitliste.
Stillingen med kvinden på ryggen med spredte ben og manden ovenpå kan give for stor belastning af hofteleddene. Nogle gange kan det lette, hvis kvinden samler benene mellem mandens. En pude under knæene kan hjælpe yderligere
En anden hofte- og knævenlig stilling er samleje bagfra, men liggende på siden, ”i ske”. Også her kan en pude mellem knæene være en god idé.
Hvis du har smerter i skuldre, hofter eller hænder, men ikke i knæene, kan en stilling, hvor du ligger på ryggen og din partner vinkelret under dine bøjede knæ, være en mulighed.
Har du ondt, hjælper det som regel at ligge på ryggen - eventuelt med en pude under knæene. Din partner kan så sidde ovenpå, forlæns eller baglæns.
Lig på ryggen med benene på din partners skuldre - det kan være aflastende for jer begge. Hvis du ligger på et bord eller en høj seng, kan din partner stå og behøver dermed ikke bøje knæ eller hofter. Heller ikke du behøver i denne stilling at bøje knæene
Denne stilling er aflastende, hvis du har gigt i knæene og derfor ikke kan bøje dem så meget. Den siddende stilling kan også være aflastende for din partner. Hvis du vender ryggen til, kan stillingen benyttes, uden at du behøver sprede dine ben så meget. Det vil belaste hofterne mindre.
Lægen kan lave en henvisning til sexologisk klinik, psykiatrisk center København, for Almene sexologiske problemstillinger hos voksne - enkeltpersoner eller par, hvis kriterierne blive opfyldt.
Kilder: Gigtforeningens hjemmeside, billeder lånt fra Gigtforeningens hjemmeside. Aalborg Universitetshospital`s pjece Gode råd om seksualitet og kronisk sygdom. Ellids Kristensen, overlæge, klinisk lektor Sexologisk Klinik, PCK undervisnings materiale. Sexologisk klinik hjemmeside.