Sår - syning

Efter Akutmodtagelsen har syet et sår, må en eventuel forbinding eller plaster fjernes efter 1-2 døgn. Vær opmærksom på at pleje såret rigtigt.

Kort om besøget

Du har fået renset og syet dit sår. Såret heler normalt i løbet af 5-14 dage alt efter, hvor på kroppen såret er.
Du må fjerne en eventuel forbinding eller plaster efter 1-2 døgn, medmindre du har fået en anden besked.

Stingene skal fjernes hos din egen læge om ____ dage.

Når du kommer hjem

Kontakt din egen læge ved tegn på betændelse

Du skal holde øje med tegn på betændelse, indtil såret er helet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 udenfor din egen læges åbningstid, hvis du oplever et eller flere af følgende symptomer:

  • Rødme, varme eller hævelse omkring såret.
  • Dunkende eller bankende smerter.
  • Røde striber ud fra såret.
  • Våd eller ildelugtende forbinding.
  • Feber.

Hold forbindingen ren og tør

Hvis du har fået forbinding på, skal du holde den ren og tør. Risikoen for betændelse øges, hvis den bliver våd. Bliver forbindingen våd, skal du skifte den.

Undgå snavs i såret

Du skal holde dit sår rent. Der må ikke komme snavs i såret, så længe trådene sidder i, da det kan give betændelse. Du kan eventuelt dække såret med et nyt plaster efter de første døgn.
Børn bør altid have plaster over syningen, indtil stingene er fjernet.

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad, men du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal indtil du har fået fjernet tråde, da det øger risikoen for betændelse.

Bevæg dig forsigtigt

Vi anbefaler, at du bevæger dig forsigtigt de første par dage, så såret ikke springer op.

Krads ikke i såret

Hvis såret klør, skal du undgå at kradse i det. Du mindsker risikoen for betændelse ved at lade sårskorpen sidde, til den selv falder af.

Hvis du arbejder med madvarer og har sår på hånden

Hvis såret er på hånden, og du arbejder med madvarer, skal du aftale med din arbejdsgiver, om du fortsat må håndtere madvarer, eller om du skal vente, til såret er helet. Hvis du må arbejde med madvarer, skal du bruge handsker.

Brug ikke creme eller salve på såret

Du skal undgå at bruge creme eller salve direkte på såret, så længe der er sting tilbage.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du kan købe smertestillende medicin i håndkøb. Læs på pakken, hvor meget medicin du må tage. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.  

Praktiske forholdsregler

Vaccination mod stivkrampe

Hvis vi har givet dig en vaccine mod stivkrampe på hospitalet, er det normalt, at huden er rød, hævet eller øm i området, hvor vaccinen er givet. Det går over efter cirka en uge.

Undgå nikotin

Vi anbefaler, at du holder dig helt fra nikotin, indtil dine sår er helede. Nikotin findes i cigaretter, nikotintyggegummi og nikotinplaster og hæmmer helingen af sår.

Pas på solen

Du skal undgå sol på arret, så længe huden er rød. Huden er ofte rød i ½-1 år. I den tid er huden særligt udsat for solskoldning og kan blive mørk. Den mørke farve vil ikke forsvinde igen. Vi anbefaler, at du bruger en solcreme med høj faktor eller tøj, der dækker dit ar.

Værd at vide

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Redaktør