Knogler og led - Røntgenundersøgelse

Ved en røntgenundersøgelse af knogler og led bliver der undersøgt for brud eller kontrolleret for effekten af en behandling.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af knogler og led. Undersøgelsen bliver oftest brugt til at se efter brud eller til at kontrollere effekten af en behandling.

Afhængigt af, hvor mange og hvilke knogler og led, der skal fotograferes, varer undersøgelsen mellem 10 og 30 minutter. Det er en god idé at afsætte ekstra tid, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer røntgenbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt tøj fra det område, der skal undersøges.

Undersøgelsen

Afhængigt af hvilke knogler og led du skal have undersøgt, skal du enten ligge, sidde eller stå op mens vi tager røntgenbillederne. Du skal holde området, som skal fotograferes, helt i ro imens, så billederne bliver skarpe. Som regel er det nødvendigt at tage billeder fra mindst to vinkler for at få et dækkende resultat.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør