Knæ - behandlet med knæskinne

Efter en knæskade skal der startes på øvelser, når hævelsen er faldet.

Kort om besøget

Vi har undersøgt dig og konstateret, at du har fået en skade på dit knæ. Vi har givet dig en skinne på, der stabiliserer knæet og støtter dit ben. Vi har indstillet skinnen, så den passer til dig, og du må ikke ændre på indstillingerne uden at tale med en læge om det først.
Du må:

☐ tage skinnen af, når du skal i bad
☐ tage skinnen af om natten
☐ ikke tage skinnen af

☐ støtte på benet
☐ ikke støtte på benet.

Hvis du har behov for krykker, har vi givet dig nogle, du må låne med hjem.

Når du kommer hjem

Bevæg foden, tæerne og hoften

Du skal bøje i hoften og vippe med foden og tæerne flere gange dagligt, mens du har skinnen på. Det holder blodomløbet i gang og mindsker risikoen for, at leddene bliver stive.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du kan købe smertestillende medicin i håndkøb. Læs på pakken, hvor meget medicin du må tage. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.  

Tag skinnen rigtigt af og på

Hvis du må tage skinnen af, skal du løsne alle stropperne.
Når du skal have skinnen på igen, skal du sætte dig på en stol, seng eller sofa med benet strakt og åbne alle stropperne og brede polstringen ud.

Billedet viser placeringen af skinnen

Læg skinnen under benet, så de to hængsler sidder lige ud for det øverste af knæskallen. Luk polstringen om benet.

Billedet viser, hvordan remmene spændes

Spænd stropperne ved at starte med den, der sidder tættest på knæet, og bevæg dig op og ned ad benet.

Skinnen sidder allerbedst under tøjet. Skinnen skal sidde tæt ind til benet, men den må ikke stramme mere, end at du kan få en finger ind under remmene. Man skal åbne og lukke via hægterne, og justere stropperne i takt med at hævelsen falder. Du må ikke ændre på indstillinger. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis du føler, at skinnen sidder forkert. 

Kom til kontrol

Du skal til kontrol, hvor vi sikrer os, at knæet heler, som det skal. Her taler vi også med dig om din videre behandling. Vi indkalder dig med digital eller fysisk post, eller vi ringer til dig med information om tid og sted.

Hvis du oplever forværring inden din kontrol, skal du ikke vente, men i stedet kontakte din egen læge. Ved akut forværring skal du kontakte Akuttelefonen 1813.

Værd at vide

Smid bandagen ud, når du er færdig med at bruge den

Bandagen kan ikke genbruges. Så når du er færdig med at bruge den, skal du smide den ud.

Aflevér krykkerne efter brug

Når du ikke længere har brug for krykkerne, skal du returnere dem til Akutklinikken, Frederiksberg Hospital. Se adressen under Kontakt.

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Redaktør