Hjerterytmen - måling over tid (Holtermonitorering)

Ved en måling af hjertet over en eller flere dage, får vi en mere sikker måling. Formålet er at optage hjertet ved symptomer.

Kort om målingen

Du skal have undersøgt din hjerterytme over en eller flere dage. På den måde får vi en mere sikker måling af din hjerterytme end ved en enkelt måling. Formålet med undersøgelsen er at optage din hjerterytme, mens du har symptomer. Du skal møde på hospitalet for at få sat en optager på. Det tager 15-20 minutter.

Vi fortæller dig, hvor mange dage du skal have optageren på.

Vigtig forberedelse

Medbring en liste over din medicin

Hvis du tager medicin, skal du medbringe en liste over, hvilken medicin du tager og hvor meget. Det er vigtigt for din undersøgelse, at vi kender medicinens navn, styrke, dosis og årsagen til, at du tager den. Hvis du ikke har en liste, så tag din medicin med i stedet.

Du skal fjerne hår

Hvis du har hår på brystet, skal du fjerne hår i de områder, hvor elektroderne skal sidde. Hvis du er i tvivl om, hvor håret skal fjernes fra, hjælper vi dig med at fjerne det den dag, hvor du får sat optageren på.

Optager med tre elektroder med farverne grøn, gul og rød, som er sat på brystkassen.

Undgå creme på brystkassen

Du skal undgå at smøre creme på brystkassen, den dag du får udleveret optageren og skal have sat elektroder på. Cremen kan gøre det sværere at få elektroderne til at klistre til huden.

Tag løstsiddende tøj på overkroppen

Vi anbefaler, at du har løstsiddende tøj på overkroppen, når du kommer og får sat elektroderne og optageren på.

På hospitalet 

Du får taget EKG

Vi tager et EKG (elektrokardiogram) før undersøgelsen for at kontrollere din hjerterytme. Det foregår ved, at du ligger på ryggen, mens vi sætter elektroder på dit bryst, dine arme og ben. Elektroderne registrerer din hjerterytme.

Du får sat optageren og elektroder på

Vi sætter tre eller fire elektroder fast på din brystkasse. Du skal bære selve optageren i et bælte om maven eller i en pose om halsen. Du får også udleveret et skema til at notere dine symptomer.

Sådan gør du

Planlæg dagene så normalt som muligt

Du skal planlægge dagene, så de forløber så normalt som muligt. Du bør derfor gå på arbejde og motionere, som du plejer. På den måde får vi det mest præcise billede af din hjerterytme.

Tag optageren og ledningerne af, når du skal i bad

Optageren og ledningerne tåler ikke vand eller fugt. Lad derfor optageren og ledningerne ligge i et andet rum end badeværelset, når du skal i bad. Efter badet skal du sætte nye elektroder på det samme sted. Sørg for, at elektroderne sidder godt fast på huden.

Skift elektroderne

Du får ekstra elektroder med hjem, som du skal opbevare i en lukket pose ved stuetemperatur. Når du skifter elektroderne, skal du placere dem det samme sted som før. Hvis din hud er irriteret, der hvor du fjerner elektroderne, skal du sætte de nye så tæt på det oprindelige sted som muligt.

Hvis du skal have optageren på i 5 dage, anbefaler vi, at du minimum skifter elektroderne én gang undervejs. Du skal også skifte dem, hvis de løsner sig fra huden.

Skriv dine symptomer ned

Når du oplever symptomer som fx svimmelhed, hjertebanken, uro eller smerter i brystet, bevidsthedsforstyrrelser, ekstra hjerteslag eller du er ved at besvime, skal du notere det i skemaet. Husk også at skrive dato, klokkeslæt og aktivitet ned sammen med symptomerne. På den måde kan vi sammenligne optagelsen af din hjerterytme med dine symptomer.

Aflevér optageren

Du skal selv tage optageren af derhjemme, når målingen er ovre. Herefter skal du aflevere optageren hos Hjerteambulatoriet.

Svar på målingen

Du får svar på målingen per brev eller telefon fra afdelingen. Eller hos din egen læge, hvis det er din egen læge, der har henvist dig til målingen.

Få mere viden

Du kan få mere viden om sygdom og behandling på www.patienthåndbogen.dk.

Redaktør