Gang- og bevægelsesanalyse

Praktiske informationer og forberedelser om gang- og bevægelsesanalyse.

Du skal til undersøgelse

Ved en gang- og bevægelsesanalyse filmes du med 6 infrarøde kameraer, mens du går hen over en gangbro. For at du kan filmes, placeres der små kugleformede reflekser på særlige anatomiske steder på din krop (f.eks. ankel, knæ, hofte og bækken). Ved nogle ganganalyser skal muskelaktiviteten også måles. Dette foregår ved at montere elektroder på huden over musklerne.
I gulvet er der indbygget nogle avancerede kraftmålere (avancerede badevægte), som måler den kraft du træder med.

Sådan forbereder du dig

Da vi skal påsætte reflekserne på huden over såvel fødder, underben, lår og bækken skal disse kropsdele så vidt muligt være synlige under ganganalysen. Derfor bedes du medbringe korte shorts, gerne cykelshorts, og en T-shirt. Bodystockings må ikke anvendes, da de vil umuliggøre korrekt placering af reflekserne. Vi har låneshorts i laboratoriet ligesom T-shirts også kan lånes. Undersøgelsen kan gøres både barfodet og med sko, så du skal medbringe dine egne almindelige hverdags-sko.

Når du møder til undersøgelse

Undersøgelsen foregår på Parker Instituttet, vej 8 indgang 19, Frederiksberg Hospital. Det kan være, du skal møde et andet sted, men det vil fremgå af indkaldelsesbrevet. En fysioterapeut vil tage imod dig.  

Det kan være rart at have en pårørende med sig ved ganganalyse, hvilket selvfølgeligt er muligt. Men en Gang- og bevægelsesanalyse kræver din fulde koncentration, og derfor kan vi bede pårørende om at vente udenfor laboratoriet, hvis vi finder det nødvendigt. Der vil desuden være begrænset mulighed for toiletbesøg i løbet af undersøgelsen, så sørg venligst for at udrette dette inden undersøgelsen.

Hvis du kun skal have udført ganganalyse på samme dag, bedes du møde i god tid ca.10 minutter inden, så der er tid til omklædning.

Sådan foregår undersøgelsen

Til at starte med, vil du få målt din højde og vægt, benlængde, ankelbredde mm. Derefter bliver der placeret små kugleformede reflekser på særlige anatomiske steder på din krop (f.eks. ankel, knæ, hofte og bækken). I de fleste tilfælde kan vi nøjes med at placere reflekserne på bækken og ben, men i nogle tilfælde vil det være nødvendigt også at placere nogle på overkrop og arme. Reflekserne monteres med allergitestet dobbeltklæbende tape, hvilket gør, at der ikke noget fysisk ubehag forbundet med påsætningen af reflekserne.

Ved nogle ganganalyser skal muskelaktiviteten også måles. Dette foregår ved at montere elektroder på huden over musklerne. Disse elektroder registrerer den elektriske aktivitet, der er i en muskel, når denne aktiveres. Dette kaldes elektromyografi og forkortes EMG. Der kommer ikke strøm ud af elektroderne og de er derfor helt ufarlige.

Monteringen af disse elektroder indebærer at huden i det område, hvor elektroden monteres (ca.2-3 cm.) skal barberes, slibes med fint sandpapir, samt sprittes af. Dette kan medføre, at huden rødmer, og det vil svide, når huden sprittes af. Du kan forvente, at huden vil være rødmet, tynd og lidt sart i dagene efter ganganalysen, ligesom du også kan forvente, at det vil svide lidt, når du bader i dagene efter.

Når reflekser og elektroder er placeret korrekt, vil du blive bedt om at gå frem og tilbage, hen over gangbroen, for at kontrollere om alt er i orden. Hvis nødvendigt flyttes lidt på reflekser og/eller elektroder inden den egentlige ganganalyse starter.

Til ganganalysen kan du blive bedt om både: at gå med en selvvalgt hastighed, samt ved én bestemt hastighed. Dette gøres for at muliggøre sammenligninger mellem forsøgspersoner. Det kan synes svært at gå naturligt ved en standardhastighed, men vores erfaring er, at efter 5-10 minutters øvelse vil det falde dig naturligt. Personen i laboratoriet hjælper dig med at holde hastigheden.

En computer benyttes til opsamling og behandling af data. Ved at sammensætte data fra de 6 kameraer, de avancerede kraftmålere i gulvet og oplysningerne om din højde, vægt etc. i computeren, kan en 3-dimensional rekonstruktion af din bevægelse foretages og analyseres. På denne måde kan leddenes bevægelse og kraft samt musklernes EMG- aktivitet bestemmes.

Hvor lang tid tager testen?

Selve ganganalysen er kortvarig og tager mellem 15 og 30 minutter.
Alt i alt tager en Gang- & Bevægelsesanalyse ca. 1 time, afhængigt af hvilken type bevægelse, der skal undersøges, samt antallet af bevægelser. Det er de forberedende procedurer, der er mest tidskrævende mellem 30 og 45 minutter. Vi er nødt til at være meget grundige med disse procedurer for at få troværdige resultater.

Når du kommer hjem

Der er ingen særlige hensyn at tage.

Svar på undersøgelsen

Hvis undersøgelsen indgår som del af et forskningsprojekt, får du som udgangspunkt ikke automatisk svar på din undersøgelse.

Komplikationer

Ingen

Redaktør