Dropfinger

Dropfinger er en skade på senen, der strækker fingerens yderled. Skaden behandles med en skinne, som skal sidde på fingeren i seks uger. Når skinnen er af, skal genoptræningen startes.

Kort om besøget

Vi har undersøgt dig og konstateret, at du har fået en dropfinger. Vi har sat en skinne af metal på fingeren, som holder det yderste led overstrakt. Skinnen skal sidde på fingeren i cirka 6 uger. Det er din egen læge, der skal fjerne skinnen.

Når du kommer hjem

Behold skinnen på døgnet rundt

Det er vigtigt, at du ikke bøjer det yderste led, mens du er i behandling. Skinnen skal derfor sidde på fingeren hele tiden. Hvis skinnen falder af – også kun kortvarigt – skal du prøve at sætte den på igen eller kontakte din egen læge, der kan hjælpe dig med at sætte den på.
Hvis skinnen falder af, skal de 6 ugers behandling starte forfra.

Tal med din egen læge, hvis skinnen sidder forkert

Skinnen sidder rigtigt, når det syge led holdes overstrakt, og det raske led kan bøje frit, uden at skinnen generer. Det er vigtigt, at skinnen sidder tæt til din finger hele tiden.
Kontakt din egen læge, hvis skinnen glider frem, bøjer eller generer, eller hvis den ikke sidder tæt til fingeren.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du kan købe smertestillende medicin i håndkøb. Læs på pakken, hvor meget medicin du må tage. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.  

Brug fortsat skinnen om natten efter 6 uger

Når skinnen er fjernet hos din egen læge efter 6 uger, skal du i et par uger fortsat bruge skinnen om natten, og når du dyrker motion. Hvis fingeren stadig hænger meget efter 8 uger, kan det være nødvendigt, at du fortsætter med at bruge skinnen i yderligere 6 uger. Tal med din egen læge om dette.

Vent med at belaste fingeren

Selvom du har fået skinnen af, skal du vente med at belaste fingeren og bruge den til hverdagsaktiviteter og motion. Tal med din egen læge om, hvornår du må begynde at bruge din finger igen. Vi anbefaler, at du beskytter fingeren med tape eller en skinne i forbindelse med sport.

Din finger kan være øm og rød i lang tid

Du skal forvente, at fingeren er rød og øm i spidsen i helt op til et år efter behandlingen.

Øvelser

Du skal genoptræne

Når du har fået skinnen af, skal du begynde at træne fingeren, så du hurtigere får styrken og bevægeligheden tilbage.
Tal med din egen læge om, hvornår du må begynde at strække og bøje fingeren. Du skal træne mindst 4 gange om dagen og lave hver øvelse cirka 20 gange. Træningen må godt give lette smerter, men fingeren må ikke hæve. Planlæg din træning, så du er så godt smertedækket som muligt, mens du træner. Hvis du får ondt, mens du træner, skal du holde 30 minutters pause og derefter fortsætte dine øvelser.

Øvelse 1

  • Knyt og stræk alle fingrene undtagen tommelfingeren.

Øvelse 2

  • Hold godt fast om det mellemste led på fingeren. Bøj og stræk det yderste led, mens resten af fingeren holdes i ro.

Du kan se en film med øvelserne på https://regionh.dk/ar9 eller ved at holde din smartphones kamera op foran QR-koden:

QR-kode

Værd at vide

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Redaktør