D-vitamin, kost og sol

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og det anbefales derfor at det altid indtages i forbindelse med et måltid.

D-vitamin

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og det anbefales derfor at det altid indtages i forbindelse med et måltid.
Tilskud af D-vitamin er ikke nødvendigt, hvis man spiser efter kostrådene og følger råd om solbestråling af hud.

D-vitamin og sol *  

D-vitamin adskiller sig fra de øvrige vitaminer, idet kroppen selv danner det, når huden bestråles med sollys. 

Solbestråling er den vigtigste kilde til D-vitamin og det er derfor vigtigt at komme jævnligt ud og få moderat sol om sommeren. Ophold i solen 5-30 minutter, nogle gange om ugen, skønnes tilstrækkeligt, dog afhænger varighed af tidspunkt og hudtype.

I vinterhalvåret står solen for lavt på himlen i Danmark til at der kan dannes D-vitamin i huden.

Ældres evne til selv at danne D-vitamin i huden er mindre end yngres og hos personer med mørk hud tager det lidt længere tid.

D-vitamin i kosten

Langt den vigtigste kilde til D-vitamin i kosten er fisk, især fede fisk (laks, makrel, sild, hellefisk, ål og torskerogn). Det anbefales at spise 200-300g fisk om ugen og skifte mellem fede og magre fiskearter.
Der findes også D-vitamin i kød, indmad, æg og mælkeprodukter, men kun i mindre mængder. Indhold af D-vitamin i svine- og oksekød er højest i udskæringer med højt fedtindhold. Indhold af D-vitamin er højest i mælkeprodukter med højt fedtindhold.            

Tilskud af kalk og D-vitamin

Levertran er rigt på D-vitamin, men anbefales ikke, fordi det også indeholder store mængder A-vitamin. Fiskeoliekapsler indeholder ikke D-vitamin.
Kalk tilskud kan give forstoppelse. Får du problemer med forstoppelse kan vi anbefale fiberrig kost eller f.eks. svesker eller sveskejuice. Kalk og evt. jerntilskud bør ikke indtages samtidig, da kalk hæmmer jernoptagelsen. Du skal derfor sørge for at få jern ved et måltid og kalk ved et andet.

Kilde: Institut for Rationel Farmakoterapi

* Forebyggelse, diagnostik og behandling af D-vitamin mangel.
Baggrundsnotat. Sundhedsstyrelsen, 2010

Redaktør