Blodprop i lungerne - behandling af

Behandling for blodprop i lungerne gives som tabletter eller som indsprøjtning. Medicin fortynder blodet, opløser blodproppen og forebygger flere blodpropper.

Kort om behandlingen

Når du skal behandles for en blodprop i lungerne, giver vi dig medicin. Medicinen fortynder blodet, opløser blodproppen og forebygger, at du får flere blodpropper. Du får medicinen som en indsprøjtning eller som tabletter afhængigt af, hvor stor blodproppen er, og hvordan den påvirker din krop.

Sådan foregår behandlingen

Behandlingen

Du skal have medicinen i minimum 6 måneder. Som udgangspunkt får du medicinen som tabletter, men de første par dage kan du eventuelt få den som indsprøjtninger. Vi aftaler med dig, hvordan du skal tage medicinen.

Det skal du være opmærksom på

Du kan få åndenød

Det er normalt at have let åndenød, også når du kommer hjem. Det er ikke farligt og forsvinder i løbet af et par måneder. 

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Hvis du har brug for smertestillende medicin, anbefaler vi medicin med paracetamol, som kan fås i håndkøb. Vi anbefaler, at du undgår smertestillende med acetylsalicylsyre, da det virker blodfortyndende.

Kom til kontrol

Efter din behandling bliver du tilbudt at komme til opfølgende kontrol hos os. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital eller fysisk post. Du skal til kontrol efter cirka 1 måned hos en sygeplejerske og indenfor 6 måneder hos en læge.

Til den opfølgende kontrol taler vi med dig om, hvordan du har det og laver eventuelt undersøgelser. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Hvis du oplever forværring og åndenød inden din kontrol, kan du kontakte Hjerteambulatoriet. Ved akut forværring skal du kontakte Akuttelefonen 1813 eller din egen læge.

Rygning og alkohol

Vi anbefaler, at du stopper med at ryge for at beskytte dine lunger. Du bør også begrænse dit indtag af alkohol, hvis du får blodfortyndende medicin.

Få mere viden

Du kan få mere viden om behandling af blodprop i lungerne på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’blodprop i lungerne (lungeemboli)’.

Redaktør