Aclasta (bisfosfonat), behandling med infusion

I denne pjece kan du læse om, hvordan knogleskørhed behandles med Aclasta samt hvad du kan forvente af behandlingen.

Virkning

Aclasta er et lægemiddel, der bruges mod knogleskørhed i de tilfælde, hvor patienten ikke tåler anden knoglemedicin. 

Aclasta udskilles via nyrerne, og derfor skal du inden behandlingen have taget blodprøver.  Disse skal godkendes af en læge.

Når der gives infusion (se nedenfor) med Aclasta, optages lægemidlet meget hurtigt i knoglerne og forbliver der i lang tid.

I knoglerne sker der en kraftig hæmning af knoglenedbrydningen. Resultatet er, at mængden af kalk i knoglerne stiger, og dermed nedsættes risiko for brud på knoglerne. Denne effekt holder sig i næsten 1 år, og det er baggrunden for, at det kun er nødvendigt med 1 infusion om året.

Behandling

Aclasta gives som en infusion i årerne af en sygeplejerske. Infusion betyder, at du får anlagt en lille plastikslange i en blodåre (drop), og væsken skal løbe ind i åren over minimum 15 minutter. 

Du skal være rask og f.eks. ikke have feber på dagen.  

Du skal ikke være fastende, og både før og efter infusionen skal du drikke rigeligt. Du vil få tilbudt drikkevarer, mens du får medicinen.

Før og efter infusionen får du målt dit blodtryk.

Bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger er, at man i nogle dage efter behandlingen kan få influenzalignende symptomer. Det kan være kuldegysninger, træthed, svaghed, åndenød, diarré, fordøjelsesbesvær eller kvalme samt smerter i muskler eller led. Hvis det er tilfældet, kan man tage Pamol-tabletter i de første dage efter behandlingen.

Man kan også få symptomer som prikkende fornemmelser især i området omkring munden. Det skyldes en forbigående mangel på kalk i blodet. Du skal derfor være særligt påpasselig med, at du tager dine kalk-tabletter 2 gange om dagen i perioden før og efter behandlingen.

Får du andre eller vedvarende  symptomer, skal du kontakte din læge eller vagtlægen.

En sjælden bivirkning ved knoglemedicin er nekrose af kæben, hvor man får en betændelse af slimhinden eller knoglen i munden. Du skal derfor orientere din tandlæge om, at du er i behandling med knoglemedicin.

Kontrol

Inden behandlingen skal du have kontrolleret dine blodprøver, og de skal være i orden, før du kan få medicinen. 

Du skal være i fast behandling med kalk +D vitamin-tabletter.

Du kan tage håndkøbsmedicin, som Pamol, mod bivirkninger i nogle dage.

Inden hver behandling tager en endokrinologisk overlæge (speciallæge i hormonsygdomme) stilling til, om du skal have flere behandlinger med Aclasta.

Information

Hvis du har spørgsmål til ovenstående, eller hvis du vil vide mere, er du velkommen til at rette telefonisk henvendelse på tlf. 38264308 til sygeplejersken, mandag til fredag mellem kl. 14.00 og 15.00. 

Yderligere information om knogleskørhed:

www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/knogleskoerhedosteoporose/

Redaktør