AK-behandling - Lær at kontrollere din behandling selv

Formålet med at være selvstyrende AK patient er, at mange kontrolbesøg på hospitalet kan mindskes. Patienter, der tager medicinen Marevan eller Marcoumar har mulighed for at blive selvstyrende AK patient.

Kort om selvstyrende AK-behandling

Hvis du er i behandling med medicinen Marevan eller Marcoumar, der forebygger blodpropper, har du mulighed for selv at kontrollere behandlingen derhjemme. På den måde sparer du mange kontrolbesøg hos din egen læge eller på hospitalet.

Sådan fungerer selvstyrende AK-behandling

Du får et måleapparat med hjem

Du får et apparat med hjem, som måler virkningen af behandlingen. Apparatet kan måle blodets INR (International Normaliseret Ratio) på en dråbe blod, du selv tager med et prik i fingeren. Du kan aflæse resultatet med det samme.

Du bliver lært op

Vi lærer dig, hvordan du skal bruge apparatet, og hvad du skal være opmærksom på. Det tager et halvt år at blive oplært. Oplæringen består af et antal lektioner, du skal møde op til, og faser indimellem, hvor du gradvist overtager kontrollen af din behandling. Oplæringen sluttes af med en prøve, som sikrer, at du er klar til selv at styre behandlingen.

Fordele ved at være selvstyrende

Når du selv kan styre din behandling, er du mindre afhængig af besøg hos lægen eller på hospitalet og får større frihed til at tilrettelægge arbejde, rejser med mere. Du får også en bedre indsigt i behandlingen og kan se, hvordan den spiller sammen med blandt andet medicin, kost og andre ydre påvirkninger. Det fører ofte til en mere stabil behandling, som mindsker risikoen for komplikationer.

Få en henvisning

Hvis du ønsker at blive lært op i selv at kontrollere din behandling, kan du få en henvisning af den afdeling eller læge, der kontrollerer din behandling nu. Henvisningen skal sendes til Hjerteambulatoriet Y1 på Frederiksberg Hospital, hvor oplæringen også sker.

Redaktør