Børn i familier, hvor en voksen har en funktionel lidelse
Når man lever i en familie, hvor den ene forælder har en funktionel lidelse, påvirkes alle i familien. Ofte ønsker de voksne ikke at involvere børnene i sygdommen, da de ikke vil bekymre børnene unødvendigt.
Dog ved man, at børn opfanger mere, end man måske lige tror, så sandsynligvis har børnene mærket, at noget ikke er, som det plejer, eller at der er noget, som de voksne ikke fortæller. Dette kan skabe tvivl og forvirring i barnet, som måske vender det indad eller kompenserer ved at prøve at fylde så lidt for ikke at være en yderligere belastning. Det er derfor vigtigt at tale med børnene om, hvad der foregår i familien og hos den pågældende forælder, der har en funktionel lidelse.
Kommunikationen om sygdommen skal være tydelig, uden for meget overflødig information og passe til børnenes alderstrin. Mindre børn har typisk brug for, at der bruges meget konkret sprog, hvorimod ældre børn typisk godt kan rumme lidt flere informationer og i højere grad forstå sproglige billeder.
Herudover kan det være gavnligt for børnene at blive bekræftet i, at der er nogle voksne, der tager ansvar for situationen og hjælper forælderen med symptomerne, og at det derfor ikke er børnenes ansvar at få den voksne til at få det bedre.
Det er vores erfaring, at et velfungerende forældresamarbejde om sygdommen påvirker børn positivt og skaber tryghed, da børnene dermed oplever, at forældrene samarbejder og sender de samme signaler omkring sygdommen.
I nogle familier kan der være behov for støtte udefra, enten til hele familien eller til det enkelte barn. Støttebehov- og foranstaltninger vurderes af familieafdelingen i barnets kommune, men hvis du eller I som forældre har brug for råd om og vejledning i, hvordan man kommer i kontakt med jeres familieafdeling, eller hvordan det kommunale system fungerer, kan denne fås ved kontakt til en af forløbskoordinatorerne, som patienten tilknyttes ved opstart i Center for Komplekse Symptomer.