Danske OL-deltagere får tjekket hjertet

Sportskardiologisk Klinik fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler tilbyder OL-deltagerne en undersøgelse af hjertet.

Før det gik løs med OL i London, fik alle de ca. 150 danske OL-deltagere et tilbud om at få testet deres hjerte. Det sker for at sikre, at ingen af dem lider af en skjult sygdom i hjertet, der udgør en risiko, når de yder deres bedste under OL.  ​

Undersøgelser viser nemlig, at selv veltrænede elitesportsfolk har en - ganske vist lille - risiko for at dø af et hjertestop udløst af fysisk anstrengelse.

(Foto: Claus Peuckert)

1000 sportsfolk testes

Ud over at teste OL deltagernes hjerter er Sportskardiologisk Klinik i gang med et forskningsprojekt, der omfatter i alt 1000 sportsfolk i alderen 12-35 år.

Projektet, der laves i et samarbejde med Team Danmark, skal give forskerne mere viden om, hvordan hjertet tilpasser sig hård fysisk træning hos topatleter, f.eks. ved at ændre størrelse og form - og ved elektriske ændringer, dvs. ændringer i hjerterytmen.

- Forskningsprojektet er den første danske undersøgelse af elitesportsfolk. Den vil give os et klarere billede af, hvilke af de ændringer i hjertet, vi finder, der skyldes hård træning og hvilke, der skyldes sygdom, forklarer overlæge Hanne Rasmusen.

​EKG, gentest og vævsprøver

De 1000 danske topatleter i forskningsprojektet skal bl.a. besvare et spørgeskema, de får en samtale om evt. hjertesymptomer, og deres hjerte bliver undersøgt med EKG og ultralyd.

- Hvis der er tegn på noget unormalt, f.eks. en arvelig hjertesygdom, henviser vi dem til Rigshospitalets Enhed for Arvelige Hjertesygdomme, hvor de kan blive undersøgt grundigere ved hjælp af en gentest og evt. vævsprøver fra hjertet, fortæller Hanne Rasmusen.

Hun regner med at ca. 50 ud af de 1000 sportsfolk vil have behov for en grundigere undersøgelse.
Af dem vil ca. 40 være mænd - der er nemlig 10 gange så mange mænd som kvinder blandt sportsfolk med hjerteproblemer.

De fleste kan behandles

De elitesportsfolk, der indtil nu har fået konstateret en hjertesygdom, har enten kunnet behandles eller bliver fulgt med årlige kontroller. Ingen er blevet anbefalet at stoppe med deres sport.

Hanne Rasmusen understreger, at det er op til sportsfolkene selv, hvor åbne de vil være om deres sygdom:
- Hvad testen viser, er en sag mellem lægen og atleten. For mange er det deres levebrød, derfor er det ekstra vigtigt, at respektere den enkeltes ret til selv at bestemme, hvilke konsekvenser de vil tage, slutter overlægen.