Forskning hjælper os til at blive bedre

PORTRÆT: Forskningsleder Susan Rydahl Hansen står i spidsen for udvikling af evidensbaseret sygepleje

Susan Rydahl Hansen havde været sygeplejerske i mange år bl.a. på onkologiske og lungemedicinske afdelinger, da hun begyndte at interessere sig for forskning.

Interessen opstod, da hun var med til at etablere Palliativ Afdeling på Bispebjerg Hospital i 1997. Her blev det tydeligt, at der var brug for at udvikle mere viden om patienternes lidelse og mestring inden for sygeplejen.

(Foto: Claus Peuckert)

20 år foran

Det inspirerede Susan Rydahl til et ph.d.-forløb, hvor hun bl.a. undervejs var indskrevet på Austin University i T​​exas, USA:

- I USA er de 20 år foran os, når det gælder sygeplejeforskning. Så jeg lærte rigtig meget om, hvordan man kan organisere, udvikle og bruge sygeplejeforskning til at udvikle sygeplejen, fortæller Susan Rydahl.

Efter ph.d.-forløbet fortsatte Susan Rydahl i en stilling som klinisk oversygeplejerske og forsker ved Palliativ Afdeling, og da hun fik tilbuddet om at blive leder af Forskningsenheden for Klinisk Sygepleje, som skulle etableres, sagde hun ja på den betingelse, at hospitalet var motiveret for at udvikle evidensbaseret sygepleje.

Udvikling gennem forskning

Siden har forskningslederen​​ arbejdet målrettet på, at kvaliteten af sygeplejen bliver løftet gennem forskning og evidens:

- Der er en verden til forskel på at gøre det, man fornemmer, der er behov for – og at arbejde forskningsbaseret, dvs. ud fra det, man ved virker, understreger Susan Rydahl. Som eksempel nævner hun en udfordring fra Palliativ Afdeling:

- Hos nogle af vores patienter gik kræften igennem huden og blev til store sår, der blødte, lugtede og var meget smertefulde. Vi havde ikke nogen fælles tilgang til dem i sygeplejen. Men så gik vi i gang med at udvikle kliniske retningslinjer og fik undersøgt, hvordan vi bedst kunne holde sårene lugtfri, smertelindre lokalt med morfin-gelé og anvende de bedste forbindinger. Det betød en stor forbedring for patienterne, fortæller hun.

Op ad bakke

Forskningslederen tror på, at det vil medføre en stor forbedring for patienterne, når sygeplejen gradvis bliver mere evidensbaseret. Derfor​​ har hun stået i spidsen for at udvikle en strategi for evidensbaseret sygepleje, som netop er blevet revideret. Og som efterhånden er ved at blive virkelighed på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler:

- Det har været op ad bakke, for det er et kæmpe organisatorisk arbejde og kræver, at de ledende oversygeplejersker får et større fokus på faglig ledelse og kompetenceudvikling, fortæller Susan Rydahl. Nu begynder hun at se frugten af anstrengelserne ved at flere og flere afdelinger bruger kliniske retningslinjer for plejen af patienterne.

- Det gælder om at få ændret kulturen og at gøre folk motiverede, så de kan se idéen i at udvikle og gennemføre retningslinjerne, slutter hun.