1.
Hvorfor hedder det Parkinsons sygdom?
Vis/skjul svar
Den engelske læge James Parkinson var den første, der beskrev sygdommen, som i dag kaldes Parkinsons sygdom. Han udgav i 1817 ’An Essay on the Shaking Palsy’, hvor han beskrev tilstanden paralysis agitans.
2.
Hvor mange hjerneceller har et menneske?
Vis/skjul svar
Den menneskelige hjerne indeholder over 140 milliarder hjerneceller. Det samlede antal nerveceller og støtteceller i storhjernen vurderes at være 49,3 milliarder hos kvinder og 65,2 milliarder hos mænd.
3.
Kan man selv gøre noget for at undgå at få Parkinson?
Vis/skjul svar
Årsagen til udviklingen af Parkinsons sygdom er stort set ukendt. Man har påvist visse sjældne arvelige former for Parkinson, og mener, at både genetiske og miljømæssige faktorer ligger til grund for sygdommen. Ud fra den viden vi har om sygdommen i dag, kan man ikke selv gøre noget for at undgå at få Parkinson.
4.
Hvad vejer en hjerne?
Vis/skjul svar
Gennemsnitsvægten for kvinders hjerne er 1300 gram, mens en gennemsnitlig mands hjerne vejer 1450 gram.
5.
Hvorfor starter Parkinsons sygdom ofte i den ene side af kroppen?
Vis/skjul svar
Vi ved det ikke med sikkerhed. Èn hypotese er, at der er en medfødt asymmetri i antallet af dopaminholdige nerveceller i hjernen, så den side med færrest dopaminholdige nerveceller påvirkes mere end den anden side. Vi ved fra skanninger af raske personer, at der er denne asymmetri.
6.
Kan man dø af Parkinsons sygdom?
Vis/skjul svar
Parkinsons sygdom er en kronisk lidelse, hvor sværhedsgraden af symptomerne langsomt tiltager. Ved et optimalt behandlingsforløb kan langt de fleste personer forvente en høj grad af symptomdæmpning og et livsforløb, som ikke bliver kortere på grund af sygdommen.