De særligt følsomme

Flere tusinde danskere går og falder om uden at fejle noget. Hos mange skyldes det en synkope – en kortslutning i nervesystemet. Heldigvis er behandlingen enkel og billig.

De fleste af os kender godt situationen: En soldat, der har stået på vagt i varmen, falder pludseligt bevidstløs om. Eller: En teenager, der skal have taget en blodprøve, besvimer pludseligt ved synet af kanylen.

(Foto: Claus Peuckert)

En kortslutning

Både soldaten og teenageren oplever det, der med et medicinsk udtryk hedder en synkope – en pludselig besvimelse forårsaget af en​​ sænkning af blodtrykket. Synkope er det græske ord for kortslutning – et kortvarigt tab af bevidsthed, der sandsynligvis er et led i kroppens forsvar mod fysiske eller psykiske belastninger.

Det sker, når blodtrykket og pulsen bliver så lav, at der kommer til at mangle blodforsyning til hjernen – og det kan både udløses af fysiske og psykiske faktorer. Er man først en gang besvimet af uforklarlige årsager, kan angsten for at besvime igen være med til at fremkalde en synkope.

Synkopecenteret ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler undersøger og behandler danskere, der oplever synkope. Centret modtager 8-900 henvendelser pr. år.

Går og falder om

Overlæge og leder af Synkopecentret, Jesper Mehlse​n, fortæller:

- Alle kan komme ud for en synkope, men der findes en gruppe mennesker, som er særligt følsomme – eller har en særligt lav tærskel. Mange af dem går og falder om, uden at de egentlig fejler noget. Det kan være meget psykisk belastende.

Hos de mennesker, der er særligt følsomme, kan synkope bl.a. opstå på grund af væskemangel eller varme, hvis de står stille i længere tid, eller hvis de er angste.

Behandling = samtale

Når først det er konstateret, at besvimelserne ikke skyldes egentlige sygdomme f.eks. i hjertet eller hjernen, er det nemt og enkelt at behandle de mennesker, der oplever synkoper. Overlæge Jesper Mehlsen fortæller:

- Langt de fleste patienter kan behandles med samtale: Vi fortæller dem, hvordan synkoperne opstår og gennemgår de forholdsregler, de selv kan tage, når de mærker, der er optræk til en besvimelse.

Enkle forholdsregler

Når først den enkelte er blevet beroliget med, at hun ikke fejler noget, og at det ikke i sig selv er farligt at besvime, kan langt de fleste lære at leve med deres særlige følsomhed. Det handler om at lytte til sin krop og tage nogle enkle forholdsregler:

- Sørg for at få tilstrækkeligt med væske og spis gerne salt – det holder på væsken

- Undgå at stå stille i lang tid – og husk at trække musklerne sammen

- Hvis du mærker, at du er ved at besvime, så sørg for at få blodtrykket op ved at spænde i musklerne

- Hvis det bliver ved, så sæt dig på hug eller læg dig ned