Patienters eget blod kan kurere kroniske sår

Idéen er smart og enkel: Hvorfor ikke bruge kroppens egne vækstfremmere i koncentreret form til at sætte skub i sårhelingen?

Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital er i fuld gang med at afprøve et "levende plaster" til problematiske diabetessår. De foreløbige resultater tyder på, at et plaster fremstillet af vækstfremmere fra patienternes eget blod kan fremskynde helingen af sår. På sigt kan det betyde, at færre diabetespatienter skal have amputeret ben eller fødder, og at de får en bedre livskvalitet.

Bo Jørgensen i gang med at centrifugere blod. Foto: Claus Peuckert.

LeucoPatch® hedder det "levende" plaster, som er opfundet af biotekvirksomheden Reapplix - og som Videncenter for Sårheling har været med til at udvikle. Videncenter for Sårheling har arbejdet sammen med opfinderen, Niels Erik Holm, der står bag idéen, i 8-10 år. Plastret er en videreudvikling og forenkling af en teknik, der har været kendt i en årrække.

Centrifugeret blod

Leder af videncentret, Bo Jørgensen, fortæller, at det levende plaster fremstilles ved at centrifugere en lille portion blod fra patienten, så blodets forskellige bestanddele bliver skilt ad. I den proces samler blodplader og hvide blodlegemer sig til en lille, fast plade, der kan benyttes som et plaster og lægges på det problematiske sår.

- Man kan sige, at det er en slags "levende plaster”, der indeholder en god koncentration af hvide blodlegemer og vækstfremmere. Vækstfremmere får såret til at hele, mens de hvide blodlegemer bekæmper infektioner, så det er netop, hvad de problematiske sår har behov for.

I to mindre undersøgelser, som Videncenter for Sårheling​ har gennemført med henholdsvis 15 og 39 patienter, har det organiske plaster da også vist sig at sætte skub i helingen af kroniske sår, som patienten har døjet med i flere år.

- Undersøgelserne viste, at det levende plaster er enkelt og sikkert at anvende. Desuden var helingstiden for sårene markant kortere, end man kan forvente for kroniske sår. Alle sår i undersøgelsen af de 39 patienter helede inden for 20 uger, fortæller Bo Jørgensen.

Diabetespatienter særligt udsatte

I første omgang afprøves plastret på patienter med diabetes, som er særligt udsatte for at få kroniske sår på fødder og ben. Overlæge Bo Jørgensen fortæller, at fire ud af fem patienter med sukkersyge har nedsat følsomhed i ben og fødder, de er mere følsomme overfor infektioner end andre og mange har også forkalkning af årerne i ben og fødder.

- Den diabetiske fod er derfor særligt udsat for kroniske sår, altså sår, der ikke vil hele. Nogle patienter døjer med sår i årevis - og hos nogle bliver det nødvendigt at amputere tæer eller fødder, fordi der udvikler sig en voldsom infektion eller koldbrand, fortæller Bo Jørgensen.

Næste skridt i udviklingen af det "levende plaster" er en større afprøvning blandt i alt 250 patienter i et randomiseret, kontrolleret studie, hvor Videncenter for Sårheling indgår sammen med seks andre hospitaler i Sverige, England og Danmark.

- I første omgang koncentrerer vi os om sår hos diabetikere, men på længere sigt kan man sagtens forestille sig, at denne metode også kan bruges til andre typer af kroniske sår, slutter Bo Jørgensen.​​