Det er en stor tilfredsstillelse at se resultater

​PORTRÆT. Overlæge Bo Jørgensen er en ildsjæl inden for sår-området. Han er fascineret af at arbejde i en "niche", der hele tiden kan udvikles...​

​Sår er ikke et højt profileret fagområde på hospitalerne. Men det går fremad - bl.a. drevet af Videncenter for Sårhelings arbejde med at opbygge viden og ekspertise på feltet - og formidle det videre gennem undervisning og rådgivning. Et arbejde, som overlæge Bo Jørgensen har stået i spidsen for de sidste seks år.

Bo Jørgensen. Foto: Claus Peuckert.

Bo Jørgensen er en ildsjæl med mange jern i ilden: Sideløbende med overlægejobbet er han er redaktør for tidsskriftet Sår og har en omfattende undervisnings- og foredragsvirksomhed.

Stigende respekt

Ifølge Bo Jørgensen er respekten om sårheling som fagligt felt for opadgående - og der er stor efterspørgsel fra andre afdelinger på hospitalet efter den ekspertise inden for sår, som videncentret har bygget op over mange år. For eksempel samarbejder videncentret med både den mave-tarm kirurgiske og ortopædkirurgiske afdeling og træder til, når patienternes sår har vanskeligt ved at hele.

Overlægen er stolt af, at det er lykkedes at gøre Videncenter for Sårheling​ til en referenceafdeling i Danmark, når det gælder sårheling:

- Når jeg er ude omkring og hører fagfolk referere til vores metoder og behandlinger, bliver jeg varm om hjertet, siger overlægen.

Hurtige resultater

Bo Jørgensen er kirurg - og for ham er sår-kirurgi fascinerende, fordi det er et forholdsvis uopdyrket område, hvor man hurtigt kan opnå resultater:

- Der er rigtigt mange udfordringer i det - og det er fascinerende at opdyrke og forske i et felt, som der ellers ikke har været så stor interesse for. Jeg har haft en oplevelse af, at der hvor andre gik udenom, gik jeg bare løs på det, fortæller han.

Hans egen interesse for sårbehandling blev vakt, da han en periode var ansat på brandsårsafdelingen på Hvidovre Hospital, hvor han fik spændende udfordringer og blev inspireret af en række mennesker med markante personligheder, der satte deres præg på feltet.

Senere fik overlægen en omfattende erfaring med all-round kirurgi på et lille sygehus på Vestsjælland. Her bestod dagligdagen af et bredt felt af operationer, bl.a. inden for brok, åreknuder og plastikkirurgi på bryst og maveskind. Samtidig opbyggede Bo Jørgensen et lille lokalt sårcenter. Derfor var det oplagt, at han blev spurgt, da det helt nye Videncenter for Sårheling skulle etableres i 1996 på Bispebjerg Hospital.

Stærk tværfaglighed​

Videncenter for Sårheling​ rummer både en lymfødemklinik, eget værksted for fodterapeuter og - ikke mindst egen operationsstue. Bo Jørgensen fremhæver det tværfaglige samarbejde som en særlig styrke inden for sår-området. Han trives godt på en lille afdeling med et tæt og godt samarbejde:

- Jeg nyder at gå på arbejde på Bispebjerg. Vi hjælper hinanden og har et rigtigt godt og værdifuldt tværfagligt samarbejde mellem læger, fodterapeuter, sygeplejersker og sekretærer, slutter han.