Nyt håb for udsatte med hudkræft

Der er bedre behandling af hudkræft på vej til en særlig udsat gruppe: Patienter, som har fået et nyt organ.

​​

​Patienter, som har fået en ny nyre eller et nyt hjerte har omkring 100 gange større risiko end andre for at få hudkræft. De har nu udsigt til en ny og mere effektiv behandling, hvor anti-kræft medicin gives gennem små huller i huden lavet med laser.

Katrine Togsverd-Bo. Foto: Claus Peuckert.

Særligt udsatte

De organtransplanterede patienter er en særlig risikogruppe, når det gælder hudkræft. De har nemlig en langt større risiko end andre for at udvikle denne kræftform. Normalt er hudkræft ikke en sygdom, man dør af, men hos organtransplanterede kan den sprede sig med lynets hast og blive livstruende. Desuden er det vanskeligere at behandl​e deres hudkræft på grund af den medicin, de får.

- Vi er meget opmærksomme på at behandle forstadier til hudkræft hos disse patienter tidligt og så effektivt som muligt. For de er særligt udsatte. Hos de fleste mennesker reparerer huden selv de DNA skader, der opstår på grund af UV stråling fra solen. Men hos organtransplanterede bliver skaderne ikke på samme måde repareret - nok fordi de får medicin, der nedsætter deres immunforsvar for at kroppen ikke skal afstøde det nye organ, fortæller læge og post doc, Katrine Togsverd-Bo.

Hun har netop afsluttet et forskningsprojekt, der giver håb for organtransplanterede med stor risiko for hudkræft. Der er nemlig en mere effektiv behandling af forstadierne til hudkræft på vej til dem.

Laser øger effekten

Katrine Togsverd-Bo er med i den forskergruppe på Hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, der - under ledelse af overlæge Merete Hædersdal - arbejder med at udvikle nye, eksperimentelle laserbehandlinger af hudkræft.

Projektet gik ud på at afprøve effekten af at kombinere laser-behandling med den traditionelle fotodynamiske terapi på patienter, der havde forstadier til hudkræft på hænder, arme, ansigt eller ben.

Patienterne i projektet fik først behandlet det syge område af huden med laser, så der blev dannet en masse små lodrette huller ned i huden. Derefter fik de fotodynamisk terapi - en behandling, hvor der smøres en creme ind i huden, som gør de syge celler lysfølsomme, hvorefter de kan ødelægges med en lysbehandling. Udfordringen var bl.a. at finde den rette indstilling til laser-behandlingen.

Standard i fremtiden

Forskningsprojektet viste, at den laser-baserede behandling var mere ca. 25 % mere effektiv og gav bedre resultater end den traditionelle fotodynamiske behandling. Men der kan gå nogle år endnu, før den nye behandlingsmetode bliver standard. Før behandlingen kan gå fra eksperimentel til standard skal der gennemføres flere afprøvninger på et større antal patienter.

Den nye behandlingsmetode vil med tiden kunne komme alle patienter med forstadier til hudkræft til gode. Men Katrine Togsverd-Bo glæder sig særligt over, at det vil være en hjælp til de mest udsatte:

- Den nye behandling kan øge effekten hos dem, vi i dag har sværest ved at behandle. Det bliver dejligt, hvis vi en dag kan tilbyde den til de patienter, der har allermest brug for den og som der nok bliver flere af i fremtiden, slutter lægen.​