Laser gør huden modtagelig

Overlæge Merete Hædersdal og hendes forskergruppe har udviklet en ny teknik til at behandle hudkræft. For patienterne betyder det mere effektiv behandling - og med tiden helt nye behandlingsformer.

​Teknikken går i sin enkelthed ud på, at man ved hjælp af laser kan lave små, lodrette kanaler i huden - kanaler, der kan bruges om en alternativ vej til at få lægemidler ind i huden og dermed behandle hudkræft mere effektivt.

Merete Hædersdal. Foto: Claus Peuckert.

- Det er vanskeligt at få anti-cancer lægemidler til at trænge ind i huden på grund af overhuden, der fungerer som en kraftig barriere. Med laser-teknikken kan vi både få de lægemidler, vi kender og bruger, til at trænge bedre ind og dermed virke mere effektivt. Og vi kan begynde at bruge helt nye typer af lægemidler med større molekyler. Det åbner perspektiver for helt andre typer af behandlinger, fortæller Merete Hædersdal.

Kan vi gøre det bedre?

Idéen til dem innovative brug af laser fik hun under et studieophold ved Harvard Medical School tilbage i 2007.

- Mit udgangspunkt var: Kan vi gøre det bedre? Forskerne på Harvard havde udviklet teknikken med at lave små kanaler i huden og brugte den bl.a. til at behandle ar, rynker og solskadet hud. Så var det, jeg så muligheden og fik idéen: Hvorfor ikke prøve at bruge metoden til at behandle non-melanon, den almindelige form for hudkræft? fortæller Merete Hædersdal.

Grisehud

De første år gik med at afprøve og udvikle teknikken i laboratoriet - i første omgang ved at bruge hud fra grise, som ligner menneskers hud meget. På Harvard havde Merete Hædersdal fantastiske faciliteter i form af laboratorier, operationsstuer og dyrestald med grise lige ved hånden. Det brugte hun til at afprøve sin hypotese om, at de små laser-kanaler i huden kunne bruges til at give lægemidler gennem. Her valgte hun et af de midler, der allerede bruges i behandling af hudkræft, nemlig en fotosentiziser, som bruges til fotodynamisk behandling (PDT).

- Der skulle masser af forskellige forsøg og målinger til. For eksempel var det jo vigtigt, at vi kunne detektere lægemidlet, altså måle, hvor meget, der var trængt ind og hvordan det fordelte sig. Det skete gennem billedanalyse og i samarbejde med kemikere, fortæller hun.

Idéen om at laserbehandling kan bruges til at give lægemidler gennem huden viste sig at holde vand. Og da Merete Hædersdal var hjemme fra Harvard igen, begyndte arbejdet med at afprøve den nye teknik på patienter fra klinikken og udvikle den til forskellige former for behandling.

To døre

Den nye teknik åbner to døre: En er at bruge laserteknik til at få allerede kendte lægemidler til at virke bedre og mere effektivt. Det er studiet med organtransplanterede hudkræftpatienter et eksempel på (henvisning til artikel ind her). En anden er at benytte laser-teknikken til at behandle hudkræften direkte gennem huden med lægemidler, som tidligere skulle gives som indsprøjtning eller tabletter, fordi molekylerne var for store til at trænge gennem huden.

Forskergruppen har udviklet metoden i laboratoriet med et systemisk anti-cancer lægemiddel og forventer inden for et år at være klar til at begynde at afprøve det på patienter. Udviklingen foregår i samarbejde med kræftlægerne på Herlev Hospital.

Helt nye behandlinger

- Onkologerne (kræftlægerne) har store erfaringer med anti-cancer behandling til forskellige typer af kræft. Vi vil forsøge at finde ud af, om nogle af disse behandlinger også kan virke på hudkr​æft, fortæller Merete Hædersdal.

Der er altså store perspektiver i at give lægemidler direkte gennem huden. På det kendte behandlinger kan det spare tid for patienten og ressourcer for hospitalet. Og så åbner laser-teknikken muligheder for helt nye behandlinger, der skal udvikles over de kommende år. Og det er der brug for, for flere og flere danskere får hudkræft.​​