Vi må gøre op med de "evige sandheder"

PORTRÆT. Behandling af apopleksi er et område i rivende udvikling. Overlæge Hanne Christensen, Neurologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, er med i front.

Da overlæge Hanne Christensen første gang stiftede bekendtskab med Neurologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital for næsten tyve år siden, lagde hun sig hurtigt fast på, at det var neurolog, hun skulle være:

- Det er et udfordrende og spændende område at arbejde på. Det passer mig godt, at det er så klinisk baseret og akut. Som neurolog undersøger man patienterne med sine øjne og sine hænder og i langt de fleste tilfælde når man frem til diagnosen på den måde, fortæller hun.

(Foto: Claus Peuckert)

Behandlingsmiljø i verdensklasse

Hun har været tilknyttet Neurologisk Afdeling på Bispebjerg H​​ospital siden sit Phd-studium og er meget glad for at arbejde på afdelingen:

- I udlandet ved de fleste, der arbejder med apopleksi, hvem Bispebjerg Hospital er. Neurologisk Afdeling har gennem mange år opbygget et forsknings- og behandlingsmiljø i absolut verdensklasse, siger overlægen.

Hun understreger, at afdelingens flotte kvalitet i høj grad bunder i tværfagligt samarbejde, hvor forskellige medarbejdergrupper byder ind med hver deres kompetencer.

Ny viden – ny behandling

Og så lægger hun vægt på, at afdelingen arbejder meget evidensbas​eret. Derfor er det så vigtigt hele tiden at få ny viden om, hvad der virker:

- Der er så meget, vi ikke ved nok om på dette felt f.eks. Hvad skal vi gøre ved blødninger i hjernen? Og giver det mening at operere akut for blodpropper? Noget af det vil vi få svar på i løbet af de næste ti år. Og vi kan også blive nødt til at ændre på ”de evige sandheder”. Det afgørende er, om det, vi gør, virker på patienterne. Gør det ikke det, må vi hjem i tænkeboksen igen, understreger hun.

Hanne Christensen og hendes medarbejdere er løbende med til at udvikle behandlingen af patienter med apopleksi – bl.a. har de netop modtaget en bevilling fra Trygfonden til at undersøge om CT eller MR scanning egner sig bedst forud for en trombolyse behandling.

Internationalt engagement

Hanne Christensen er tilknyttet Københavns Universitet som klinisk for​skningslektor og kursusleder for neurologi. Hun er desuden levende engageret i at udvikle de faglige standarder for apopleksibehandling. Hun er formand for Dansk Selskab for Apopleksi og sidder i bestyrelsen for både det europæiske og det verdensomspændende apopleksiselskab, der arbejder på at udvikle området, herunder arbejdet med internationale retningslinjer.