Region H vil have flere kliniske forsøg

Danmark er ikke længere øverst på medicinindustriens top-ti, når de skal have lavet medicinafprøvninger. Det vil Region Hovedstaden lave om på.

Danmark har i mange år været et attraktivt land for medicinindustrien, når nye lægemidler skulle afprøves. For her i landet har vi relativt set en høj klinisk standard. Patienterne har stor tillid til lægerne og medvirker derfor gerne i afprøvninger. Desuden er vi stærke, når det gælder patientregistre og kvaliteten af data. Men samtidig er Danmark et relativt dyrt sted at få gennemført afprøvninger.

(Foto: Claus Peuckert)

Mistet 100 mio.

Og de seneste år er medicinvirksomhederne begyndt at gå andre steder hen for at få ​​ gennemført kliniske afprøvninge​​r af medicin - bl.a. til lande som Rusland, Korea og Brasilien. Man regner med, at Danmark har mistet forskningsprojekter for i alt 100 mio. kr. over de sidste ti år.

De skal vindes tilbage - og Region Hovedstaden arbejder på flere fronter for at få flere medicinafprøvninger til regionen. Zelo Fase I enhed er ét initiativ.
Et andet initiativ er et nyt strategisk samarbejde, som Region Hovedstaden og Københavns Universitet har indgået med medicinvirksomheden GlaxoSmithKline om forskning og udvikling af kliniske forsøg.

Smidigt samarbejde

Det nye initiativ, som strækker sig over fem år, handler om at udvikle et mere smidigt samarbejde om forskningsprojekter bl​.a. på HIV/AIDS-, astma- og kræftområdet. Aftalen omfatter blandt andet en indsats for en hurtigere og mere effektiv rekruttering af patienter til afprøvning af lægemidler ved hjælp af patientdatabaser.

Fase I er vigtigst

Ifølge overlæge Jesper Sonne, der leder Zelo Fase I enhed, er det særligt ​​​vigtigt at satse på de tidlige studier (fase I), hvor lægemidler afprøves på mennesker for første gang. Hvis det lykkes at få flere af denne type undersøgelser placeret i Danmark, vil det sandsynligvis medføre flere afprøvninger i fase II og III, siger han.

I øjeblikket er det vanskeligt at få de tidlige studier (fase I studier) til Danmark. Ifølge overlægen spiller flere parametre ind, når medicinvirksomhederne placerer deres afprøvninger. Ud over prisen spiller tradition og synlighed en rolle - ligesom relevante kontakter og størrelse er vigtige.

Der er mange fordele ved at få flere lægemiddelafprøvninger til regionen. Patienterne får nemmere adgang til ny behandling, der skabes nye arbejdspladser, og afprøvninger af ny medicin giver typisk  ”spill over” til ikke-kommerciel forskning.