De tidlige studier er det fedeste

​​PORTRÆT: Direktør for DanTrials, Torben Balchen, mærker sit hjerte slå lidt hurtigere, når et lægemiddel skal afprøves på mennesker for første gang.​

Torben Balchen og DanTrials har et tæt samarbejde med Zelo Fase I forskningsenheden på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler om kommercielle lægemiddelafprøvninger.

(Foto: Claus Peuckert)

- ”First into man” studier er de mest spændende. Det handler ikke så meget om, om lægemidlet virker efter hensigten i klinisk forstand. Det finder man typisk først ud af flere år senere. Det udfordrende er at få designet et forsøg, der leverer de nødvendige data og samtidig både tilgodeser patientsikkerheden og virksomhedens interesse i, at det skal være omkostningseffektivt og ikke tage for lang tid, siger Torben Balchen.

Hurtigt svar

Det er dyrt at udvikle nye lægemidler, og derfor er det vigtigt for medicinalvirksomhederne at få klare svar så tidligt som muligt:
- Afprøvningerne skal give virksomheden den information, den har brug for for at beslutte, hvad der videre skal ske. Et negativt resultat kan være et godt resultat. For det er vigtigt tidligst muligt i processen at konstatere, hvis et nyt lægemiddel f.eks. ikke virker, understreger direktøren.

Og her kommer Torben Balchens egen baggrund og erfaring ham til gode, for han kender både til den akademiske side af forskningen og har samtidig arbejdet nogle år i medicinalindustrien og ved, hvad virksomhederne lægger vægt på.

Han er uddannet humanbiolog og har både arbejdet som forsker på Københavns Universitet og som leder af tidlige lægemiddelafprøvninger både i en stor medicinalvirksomhed og i et kontraktforskningsfirma, det nu lukkede Cyncron.

DanTrials blev til ved lidt af en tilfældighed. Da Cyncron måtte lukke, fik Torben Balchen muligheden for at videreføre et igangværende studie - og så blev DanTrials til. Det var i 2008 - og lige fra begyndelsen har Torben Balchen samarbejdet med overlæge Jesper Sonne, der leder Zelo Fase I enheden på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.

Fleksibilitet og rene li​njer

- Der er store perspektiver for os i at samarbejde med et universitetshospital, hvor ledelsen støtter aktivt op om vores samarbejde, siger Torben Balchen.

Han understreger, at det allervigtigste i offentligt-privat samarbejde er fleksibilitet og rene linjer fra begge sider.
- Det kræver, at man er rund i kanten og giver hinanden plads. Ind imellem oplever vi, at ting tager tid i så stort et system, men det giver også en masse fordele, at vi har hospitalet omkring os og tæt adgang til ekspertisen på Klinisk Farmakologisk Afdeling, slutter direktøren.