1.
Hvad er fedme?
Vis/skjul svar
Den kliniske definition på fedme er et BMI på over 30. BMI beregnes ud fra forholdet mellem vægten målt i kg og kvadratet på højden målt i meter.
2.
Hvor mange danskere er fede (BMI over 30)?
Vis/skjul svar
Ofte ser man angivet, at 12-14 % af voksne danskere har et BMI over 30, men disse tal baserer sig på spørgeskemaer, hvor vi er tilbøjelige til at undervurdere vores vægt og overvurdere vores højde. I realiteten har op mod hver femte voksne dansker et BMI over 30.
3.
Hvilket land i verden har størst forekomst af fedme?
Vis/skjul svar
I den vestlige verden er det USA, men på nogle af stillehavsøerne er 70-80 % af den voksne befolkning fede.
4.
Hvad er føtal programmering?
Vis/skjul svar
Påvirkninger i fostertilstanden, der disponerer fostret for at udvikle bestemte sygdomme senere i livet.
5.
Hvad er fedtvævet – og hvilken funktion har det? ?
Vis/skjul svar
Fedtvævet er ikke kun et depot til oplagring af ekstra energi fra kosten. Det producerer blandt andet en række hormoner og stoffer med betydning for appetit og mæthedsfølelse..
6.
Er det farligt at være fed?
Vis/skjul svar
Ikke alt fedt er lige farligt. Især det fedt, der sidder mellem de indre organer (det indre mavefedt) er farligt, mens det fedt, der sidder under huden, er mindre skadeligt. Meget tyder desuden på, at det fedt, der sidder på bagdel og lår beskytter mod udvikling af kronisk sygdom og tidlig død.
7.
Hvad er sammenhængen mellem fedme og andre sygdomme? ?
Vis/skjul svar
Fede mennesker har større risiko for at få kroniske sygdomme som diabetes, hjertesygdom, belastningslidelser og visse kræftformer.