Fantastisk at få samling på kroppen igen

Bispebjerg Hospital har indført en ny metode til at operere patienter med gigantbrok.

Forestil dig, at du slæber rundt på en udposning på størrelse med en fodbold foran på maven, der vejer et par kilo og forhindrer dig i at bevæge dig frit. Godt 100 danskere udvikler hvert år et såkaldt gigantbrok ofte som følge af komplikationer efter en mave-tarm operation.

Udstyr, som bruges under den indledende endoskopiske del af en gigantbrok-operation. Foto: Claus Peuckert.

Kirurgisk Afdeling K på Bispebjerg Hospital har som de første i Danmark indført en ny metode til at operere patienter med gigantbrok. Tre andre hospitaler i Danmark, nemlig Køge, Nyborg og Horsens, tilbyder også operationer af gigantbrok, men har endnu ikke indført den nye metode.

Professor Lars Nannestad Jørgensen fortæller, at afdelingen siden 2010 har opereret i alt 35 patienter med gode resultater.

- Disse patienter er meget vanskelige at operere, og før i tiden ville man have undladt det, fordi der ikke var enighed om, hvordan det skulle gøres. Den nye operationsmetode er relativt skånsom samtidig med, at den giver patienterne en bedre livskvalitet, fordi vi rekonstruerer deres bugvæg, fortæller overlægen.

En stæ​​​rkere bugvæg

En operation for gigantbrok varer typisk fire til fem timer og bliver foretaget i samarbejde af to kirurger, der tager sig af hver ​deres ”side” af patienten. Under operationen skiller kirurgerne nogle af patientens side-bugmuskler ad med kikkertkirurgi med ballon og saks, så de midterste bugmuskler kan sættes på plads igen efter operationen. Desuden sætter de et syntetisk nylonnet ind bag musklerne for at forstærke bugvæggen. Nettet virker som en slags stillads for kroppens ”nybyggeri” af bindevæv med collagen, der bygger bugvæggen op igen.

Overlæge Margaret Hensler, som er Lars Nannestad Jørgensens makker under operationerne, er begejstret for resultaterne:

- Patienter med gigantbrok har typisk en ubehagelig fornemmelse af, at deres organer vælter ud af kroppen. Når vi taler med patienterne igen en måned efter operationen, er de gennemgående utroligt glade. De synes, det er fantastisk at få samling på kroppen igen, fortæller hun.

Rygning er ​no-go

Da der er tale om et større indgreb med en vis risiko for infektion, er det ikke alle patienter med gigantbrok, der får tilbudt operationen. Risikoen kan være for stor, hvis patienten lider af sygdomme i hjerte eller lunger. Og patientens muskler i bugvæggen må ikke være for ødelagte – det afgøres med en CT scanning. Lægerne vurderer, at omkring fire ud af fem patienter med gigantbrok kan opereres.

Endelig stiller lægerne på Bispebjerg Hospital som betingelse, at patienten skal have været røgfri i mindst en måned op til operationen.

- Vi siger til patienterne, at vi ikke vil operere dem, hvis de ryger, for det giver en dårligere sårheling. Det er de utroligt lydhøre overfor. De ved godt, at en operation hos os er sidste chance, slutter overlæge Margrete Hensler.