Flere får kønssygdomme

Klamydia, kønsvorter og herpes er de mest udbredte kønssygdomme. Sikker sex er yt.

I 80’erne og 90’erne fik frygten for HIV-smitte mange til at dyrke sikker sex. Derved blev de også beskyttet mod mange andre kønssygdomme. Og det viste sig tydeligt i statistikkerne, hvor antallet af kønssygdomme faldt.

Da man fandt en behandling mod HIV, faldt frygten for smitte, og de sidste 15 år er antallet af kønssygdomme boomet igen. Det mærkes tydeligt hos Klinik for kønssygdomme på Bispebjerg Hospital: Siden 1999 er antallet af årlige konsultationer steget fra 17.000 til 27.000.

(Foto: Claus Peuckert)

Udsat gruppe

Hvert år bliver flere tusinde danskere smittet med seksuelt overførte sygdomme. Klamydia er mest udbredt blandt he​​teroseksuelle. Og mænd, der har sex med mænd er mest udsat – de bliver oftere end andre smittet med alvorligere kønssygdomme som syfilis og HIV. Knap 300 mennesker i Danmark bliver testet positive for HIV årligt.

Usynlig kl​​amydia

Leder af Klinik for kønssygdomme, afdelingslæge Helle Kielberg Larsen fortæller, at der er sket en markant stigning i kønssygdomme som klamydia og kønsvorter de sidste ti år. Klamydia er den mest udbredte bakteri​​elle kønssygdom i Danmark. Sygdommen smitter ved ubeskyttet samleje og kan behandles med antibiotika, men mange af dem, der har sygdommen, mærker ikke nogen symptomer

- Da en stor del af dem, der har sygdomme, ikke mærker det, er der ikke så mange, der lader sig teste. Det er en vigtig grund til, at sygdommen er blevet så udbredt, fortæller afdelingslægen.

Vaccine giver fæ​​rre kønsvorter

Kønsvorter er en anden udbredt kønssygdom, der i hovedsagen skyldes Human Papillomavirus – den samme type virus, der kan give kræft i livmoderhalse​​​n hos kvinder. Efter at der er indført HPV-vaccine til unge piger, får færre kønsvorter - især blandt yngre kvinder.

De unge mænd, der dyrker sex med jævnaldrende danske kvinder, som er vaccinerede, nyder også godt af beskyttelsen mod HPV. Men ifølge afdelingslæge Helle Kiellberg Larsen er der grund til bekymring for mænd med kønsvorter.

Vaccine til dre​​nge

Internationale undersøgelser viser nemlig, at en del kønsvorter – især hos mænd, der har sex med mænd - kan indeholde forstadier til kræft, der senere kan udvikle sig til kræft i anus. Der udover kan HPV og give kræft i penis, hoved og hals hos mænd.

- Mænd, der enten dyrker sex med mænd eller med kvinder, som ikke er beskyttet af vaccination mod HPV, kan have en øget risiko for at få kræft, siger Helle Kiellberg Larsen.

Hun peger på, at det derfor vil være en god idé at tilbyde HPV-vaccine til unge drenge på linje med unge piger.