Få opereret din tarm - under lokalbedøvelse

​Nye kliniske forsøg skal gøre lægerne klogere på, hvordan lokalbedøvelse kan bruges ved tarmoperationer.

​​​

De seneste år er der sket en rivende udvikling inden for bedøvelses-teknikker. Når en patient skal have foretaget en knæoperation, er det ikke længere nødvendigt at lægge ham i fuld bedøvelse. I mange tilfælde er det nok med en lokalbedøvelse af enkelte nerver omkring det syge knæ.

På Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler står overlæge Jens Børglum i spidsen for et forskningsprojekt, der skal afprøve lokalbedøvelser på flere typer af operationer, bl.a. mave-tarm, skulder, arme og ben.

Jens Børglum i gang med at udføre ultralydsvejledt blokade . Foto: Claus Peuckert.

Ultralyd vej​leder

Over det seneste 5-6 år har Anæstesiafdeling Z udviklet og forfinet flere metoder til lokalbedøvelse i form af såkaldte ultralydsvejledte blokader. Anæstesiologen lægger en bedøvende blokade præcis på det sted i kroppen, hvor man bedst kan se nerven. Det giver den bedst mulige smertelindring under operationen.  Det kan fx være i bugvægen eller ovenfor knæle​​​ddet. Lægen benytter en ultralydsscanning til at vise, hvor nerverne sidder, så han kan være sikker på at ramme det rigtige sted med lokalbedøvelsen.

Meget lovend​e resultater

Det er en teknik med mange muligheder i - og overlæge Jens Børglum har fået en bevilling fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospitalers forskningsmidler til at udforske, hvordan disse teknikker kan u​​dnyttes. Sammen med kolleger skal han over de næste år stå i spidsen for syv forskellige kliniske forsøg med tarm-kirurgiske patienter, der alle handler om at undersøge, om det er muligt at erstatte de klassiske bedøvelsesmidler som morfin og epiduralblokader med lokalbedøvelse.

Ifølge overlægen viser foreløbige undersøgelser af, hvordan lokalbedøvelse virker i forhold til traditionelle bedøvelsesmetoder som epiduralblokade og morfin, meget lovende resultater.

Teknik spar​er tid

Jens Børglum peger på, at der vil være store fordele både for patienterne og for hospitalet, hvis flere operationer kan foregå under lokalbedøvelse med de nye ultralydsvejledte teknikker. Mange patienter foretrækker at være vågne eller kun mildt bedøvede under operationen frem for at skulle i fuld narkose, hvor de mister kontrollen.

Desuden er lokalbedøvelser tidsbesparende og passer godt ind i de stadig mere accelererede patientforløb, hvor patienterne skal på benene så hurtigt som muligt efter operationen. På den måde kan man undgå mange af de komplikationer, der følger med, når patienterne ligger ned i længere tid i form af fx lungebetændelse, forstoppelse og kvalme og opkast.

Færre bivirkni​​nger

Ifølge Jens Børglum er der også langt færre bivirkninger ved ultralydsvejledt lokalbedøvelse, hvor man bedøv​er helt specifikke nerver, end ved fx epiduralblokader, som er en meget brugt bedøvelse ved tarm-operationer:

- En epiduralblokade er en relativt indgribende måde at bedøve på, for lægen stikker en nål ind i ryggen på patienten tæt ved rygmarven, som i realiteten er den forlængede hjerne, understreger overlægen. Det kan bl.a. føre til, at også blæren bliver lammet, så patienten får vanskeligt ved at lade vandet.

Desuden kan epiduralblokader være risikable, hvis patienten får blodfortyndende medicin på grund af risiko for blødning nær rygmarven. Det samme gælder, hvis patienten lider af lavt blodtryk - blokaden nedsætter nemlig blodtrykket.

Overlægen fremhæver, at ultralydsvejledt lokalbedøvelse er en langt mere skånsom metode.

- Lokalbedøvelse er en meget lidt indgribende metode. Der er meget kontakt med patienterne og vi oplever, at de er meget tilfredse, slutter han.