Når patientens blod er blevet centrifugeret, samler blodplader og hvide blodlegemer sig til en lille, fast plade, der kan tages ud og benyttes som "levende" plaster. (Foto: Claus Peuckert)
Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital er i fuld gang med at afprøve et "levende plaster" til problematiske diabetessår. De foreløbige resultater tyder på, at et plaster fremstillet af vækstfremmere fra patienternes eget blod kan fremskynde helingen af sår. På sigt kan det betyde, at færre diabetespatienter skal have amputeret ben eller fødder, og at de får en bedre livskvalitet.
Centrifugeret blod
Det levende plaster fremstilles ved at centrifugere en lille portion blod fra patienten, så blodets forskellige bestanddele bliver skilt ad. I den proces samler blodplader og hvide blodlegemer sig til en lille, fast plade, der kan benyttes som et plaster og lægges på det problematiske sår.
I to mindre undersøgelser, som Videncenter for Sårheling har gennemført med henholdsvis 15 og 39 patienter, har det organiske plaster da også vist sig at sætte skub i helingen af kroniske sår, som patienten har døjet med i flere år.
Næste skridt i udviklingen af det "levende plaster" er en større afprøvning blandt i alt 250 patienter i et randomiseret, kontrolleret studie, hvor Videncenter for Sårheling indgår sammen med seks andre hospitaler i Sverige, England og Danmark.
Webmagasinet VIDEN+
www.bispebjerghospital.dk/videnplus og
www.frederiksberghospital.dk/videnplus
Tilmeld dig VIDEN+ nyhedsbrev
Du kan tilmelde dig VIDEN+ nyhedsbrev og få en mail hver gang, der udkommer et nyt tema.
Tilmeld dig nyhedsbrevet her.
Kommentér artikler og video
Du kan nu også skrive kommentarer til alle artikler og videoer. Kommentarfeltet ligger nederst på siderne.
Om VIDEN+
Webmagasinet VIDEN+ går tæt på sundhedsforskning, tendenser og udvikling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.
Udkommer ca. 10 gange om året.