Gåden om de frosne skuldre

Nyt VIDEN+  Ved at undersøge vævsprøver fra patienter håber idrætskirurgerne at løse mysteriet om, hvorfor nogle får en frossen skulder.

​​​

Kirurgerne ved Idrætskirurgisk Enhed M51, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, sætter løbende forskning og udvikling i gang for at finde de bedste behandlingsmuligheder til forskellige typer af skader.

Et eksempel er de såkaldte frosne skuldre, som man regner med, at ca. 5 % af alle danskere døjer med. Patienter med en frossen skulder har typisk voldsomme smerter og får gradvist et stift skulderled, som gør det vanskeligt at bevæge armen.

For meget bindevæv

Men faktisk ved lægerne ikke så meget om, hvad det er, der får nogle menneskers skulder til at "fryse". De ved, at ledkapslen i skulderen bliver stiv, fordi der sker en stor overproduktion af bindevæv (kollagen). Det overskydende væv lægger sig i ledkapslen, hvilket mindsker bevægeligheden.

Prøver på gen-niveau

Kirurgerne håber at kunne opklare det mysterium gennem grundige undersøgelser helt ned på genniveau af vævsprøver fra patienter, der er opereret for en frossen skulder. Projektet kan forhåbentlig give ny viden om, hvordan og hvorfor nogle mennesker får en frossen skulder. Viden, som kan bruges til at udvikle bedre behandlingsmuligheder.

Læs mere om idrætskirurgi her:

www.bispebjerghospital.dk/videnplus-idraetskirurgi

www.frederiksberghospital.dk/videnplus-idraetskirurgi

Webmagasinet VIDEN+

www.bispebjerghospital.dk/videnplus  og
www.frederiksberghospital.dk/videnplus

Tilmeld dig VIDEN+  nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig VIDEN+ nyhedsbrev og få en mail hver gang, der udkommer et nyt tema.
Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kommentér artikler og video

Du kan nu også skrive kommentarer til alle artikler og videoer. Kommentarfeltet ligger nederst på siderne.

Om VIDEN+

Webmagasinet VIDEN+ går tæt på sundhedsforskning, tendenser og udvikling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.
Udkommer ca. 10 gange om året.