Stillestue giver værdig død på hospitalet

Urologisk Afdeling har skabt en stillestue, som pårørende til alvorligt syge og døende kan bruge døgnet rundt. Det nye tilbud er til gavn for både den døende, de pårørende og personalet, viser erfaringerne.

Halvdelen af alle danskere dør på et hospital – ikke sjældent på en travl afdeling uden megen plads til at skabe ro til de pårørende. Urologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har ønsket at gå nye veje og skabt en stillestue – en minilejlighed, som pårørende til alvorligt syge og døende kan bruge døgnet rundt. Det nye tilbud er til gavn for både den døende, de pårørende og personalet, viser erfaringerne.

Helt nede for enden af det urologiske sengeafsnit på Frederiksberg Hospital, på firsengsstuen, blev der bygget om i sommer: Ud med to af sengene, op med en skillevæg og ind med køkken, møbler, tv og andet dagligdags interiør. Og til sidst et vindue og en dør mellem de nu to rum: Enestue til alvorligt syge og døende og stillestue til de pårørende.

I stillestuen har de pårørende mulighed for at slappe af med TV og musik, og de kan tilberede lidt let mad og spise i rolige omgivelser nær deres alvorligt syge pårørende. Stuen er indrettet med møbler og tilbehør, der er så lidt institutionsprægede som muligt. Ønsket har været at forsøge at give familierne mulighed for en slags hverdagsliv i en svær periode. Siden opstarten har 15 familier sagt ja tak til de gode rammer for at være helt tæt på den døende.

Behov for privatliv

Den svære tid i de sidste dage og måden, det hele foregår på, betyder meget for de pårørende, også i tiden der kommer, efter deres kære er gået bort:

- Når vi behandler og plejer et alvorligt sygt og døende menneske, drager vi omsorg for en hel familie, der har behov for et roligt sted, hvor de kan opholde sig uden at blive forstyrret, forklarer en af initiativtagerne, overlæge Karin Mogensen, og fortsætter:

- Før vi fik stillestuen var pårørende til døende fx henvist til at stå midt på gangen og græde eller opholde sig blandt andre pårørende og patienter i dagligstuen. Nu kan de både leve et nogenlunde hverdagsliv sammen med den døende og lukke døren, hvis de har brug for at trække sig tilbage, siger Karin Mogensen.

Ro til det palliative arbejde

Medarbejderne har oplevet, at stillestuen giver en helt særlig ro om arbejdet med de dødende patienter. Det har allerede vist sig, at stillestuen har stor betydning for mødet mellem behandler, patient og de pårørende:

- Der er en anden form for afslappethed, der selvfølgelig betyder meget for dels sygeplejen til den døende patient, dels de svære samtaler, man som medarbejder har med patient og pårørende, siger ledende oversygeplejerske Pia Berg.

- En stor del af vores patienter med fx prostatakræft eller blærekræft har tæt kontakt med medarbejderne gennem et årelangt forløb hos os. Når patienterne så får behov for palliativ behandling, ønsker de tit at blive blandt de medarbejdere, de kender gennem lang tid, og som de er trygge ved. Ofte også selvom de har mulighed for at komme på en palliativ afdeling eller hospice i stedet for at blive her. Derfor giver det stor mening for os, at vi nu har rammerne til at skabe mere værdige forløb for de døende og de pårørende, siger Pia Berg.