Programmeret til fedme?

Kemikalier, vitaminer og moderens livsstil - måske grundlægges fedme allerede i fostertilstanden.

Et nyfødt barn har i gennemsnit 200 kemikalier i blodet, når det bliver født. De kemikalier, vi alle sammen udsættes for hver dag – og som fostre påvirkes af allerede i livmoderen - har måske en betydning for udvikling af fedme senere i livet.

Følsomme fostre

Institut for Sygdomsforebyggelse på Bispebjerg (og Frederiksberg) hospital forsker bl.a. i føtal programmering, dvs. påvirkninger i fostertilstanden, der hos nogle kan føre til fedme senere i livet.

Kemikalier narrer kroppen

Et af de områder, forskerne kigger på, er kemikalier. Forsøg med rotter viser nemlig, at en lav dosis af hormonforstyrrende stoffer muligvis kan påvirke kroppens naturlige processer ved så at sige at ”tænde” eller ”slukke” for nogle af de gener, der f.eks. regulerer appetit, sult og opbygning af fedtdepoter.

Andre forskningsprojekter under Institut for Sygdomsforebyggelse ser på, hvilken betydning moderens vægtøgning under graviditeten og niveauet af D-vitamin kan have for udvikling af fedme senere i livet.

Læs mere og se video om fedme på

www.bispebjerghospital.dk/videnplus-fedme

www.frederiksberghospital.dk/videnplus-fedme

Webmagasinet VIDEN+

www.bispebjerghospital.dk/videnplus  og
www.frederiksberghospital.dk/videnplus

Tilmeld dig VIDEN+  nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig VIDEN+ nyhedsbrev og få en mail hver gang, der udkommer et nyt tema.
Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kommentér artikler og video

Du kan nu også skrive kommentarer til alle artikler og videoer. Kommentarfeltet ligger nederst på siderne.

Om VIDEN+

Webmagasinet VIDEN+ går tæt på sundhedsforskning, tendenser og udvikling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.
Udkommer ca. 10 gange om året.