Bivirkninger

Bivirkninger, risici, komplikationer og ulemper

 

MR-skanning

Der er ingen strålerisiko ved MR-skanning. Det er kun din ben som kommer ind i skanneren og hvis du lider af klaustrofobi kan du få noget beroligende. Hvis du har metaldele i kroppen, herunder pacemaker, kan du ikke blive MR-skannet. Ved MR- skanningen bruger vi kontrastmiddel. Kontrastmidlet bliver udskillet gennem nyrerne, og din nyrefunktion skal derfor være normal, hvilket bliver undersøgt ved blodprøve. kontrastmidlet kan i sjældne tilfælde give hovedpine.

Ultralydsskanning

Der er ingen risiko ved denne undersøgelse

CT-skanning

CT-skanningen giver en stråling på 0,3-0,5 mSv. Det svarer til en returrejse over Atlanten.

Røntgen af knæ

Røntgenbillede af knæ giver en stråling på 0,06 mSv pr. billede og da der typisk vil blive taget 2 billeder, giver det en stråling på 0,12 mSv. Denne stråling svarer til under 5% af den stråling, man udsættes for på 1 år, som normal person i Danmark.

DEXA skanning

Dexaskanningen giver en røntgenstråling på 0,003-0,005 mSv som er mindre end ved et røntgenbillede. Det svarer til den stråling, man udsættes for på 1-2 mdr. som normalperson i Danmark.

Blodprøver

Man skal møde fastende til blodprøvetagningen og der vil være et mindre ubehag ved blodprøvetagningen og venflonen der bliver lagt i blodåren. Venflonen skal bruges til kontrastvæsken ved MR-skanningen.

Måling af aktivitetsniveau og sukker-molekyler i huden.

Plasteret til måling af aktivitetsniveauet kan give let hud-irritation ved længerevarende brug. Der er ingen risiko ved måling af sukker-molekyler i huden.

Vægttab

Et stort vægttab kan give en let forøget risiko for galdestensanfald og mulig galdeblære-betændelse. Der kan også komme forstoppelse, og vi råder til at tage fiberpiller for at forebygge det.

Medicin - liraglutid.

Liraglutid kan give gener fra maven som den hyppigste bivirkning. kendte bivirkninger er gengivet nedenfor:

​Alvorlige​Ikke alvorlige
​Meget almindelige (>10%)​Diarré, kvalme, forstoppelse, opkastning
​Alindelige (1-10%)​Galdesten, mavekatar​Krafesløshed, reaktioner på instiksstedet, træthed, mavesmerter, luft i maven, sure opstød, oppustet mave, mundtørhed, smagsforstyrellser, lavt blodsukker, svimmelhed, søvnløshed
​Ikke almindelige (0,1-1%)​Galdeblære-betændelse, bugspytkirtel-betændelse​Udtørrethed
​Sjældne (0,01-0,1%)​Allergisk reaktion, akut nyresvigt​Nyrefunktionspåvirkning

 

  

 

 

 

 

Redaktør