Frederiksberg-undersøgelsen

​Hvad er omfanget af knægener blandt borgere på Frederiksberg, og hvad gør den enkelte for at forebygge knægener og for generelt at holde sig sund?


  (Foto: Colourbox)


Ønsker du at deltage?
Alle der har fået tilsendt en invitation om at være med i undersøgelsen kan deltage. Du deltager ved at svare på spørgeskemaet, der henvises til i infobrevet.
Deltagere i undersøgelsen er mellem 60-69 år og bosiddende i Frederiksberg Kommune. Vi har brug for dine besvarelser uanset om du har smerter i knæet eller ej og om du får nogen som helst form for behandling.

Baggrund for undersøgelsen
Vi ser i disse år en stigning i antallet af personer med knæsmerter og artrose (slidgigt) og for hvert år henvises flere og flere til at få udskiftet knæet via operation. En operation kan være effektiv, men er dyr for samfundet og kan også give bivirkninger.

De seneste år er alternativ behandling mod smerter blevet meget populært. Der er et væld af tilbud på markedet, bl.a. kosttilskud (f.eks. fiskeolie, hyben eller ingefær), alternativ medicin (f.eks. glukosamin) og behandlinger (f.eks. akupunktur). 

Til trods for, at folk bruger mange penge på disse behandlinger, er der i dag intet overblik over, hvad folk benytter mod deres knæsmerter, og om disse behandlinger uden for det etablerede sundhedssystem virker. Med Frederiksbergundersøgelsen søger vi at skabe et sådan overblik.

Perspektiver ved dette studie 
Ved at besvare vores spørgeskema kan du hjælpe med at give os viden om, hvilke behandlinger folk hyppigst benytter, og hvilke behandlinger der evt. dæmper eller forebygger knægener. Denne viden kan benyttes til at optimere forebyggende behandling og potentielt udskyde eller undgå en operation. Resultaterne af undersøgelsen vil ligeledes hjælpe sundhedsprofessionelle med at kunne rådgive om forebyggelse af knæsmerter samt brug af alternative behandlinger og kosttilskud.

Omfanget af undersøgelsen
Frederiksberg-undersøgelsen er planlagt til at køre over 10 år, med den samme gruppe mennesker der besvarer spørgeskemaer én gang årligt. 
Hvis du ønsker at fortsætte i undersøgelsen, skal du i spørgeskemaet svare ja til, at vi må kontakte dig igen. Du kan når som helst springe fra undersøgelsen, ved ikke at besvare det tilsendte spørgeskema eller ved at besvare og sætte kryds ved at du ikke ønsker at blive kontaktet igen.

Resultater af undersøgelsen vil løbende blive lagt på denne side.

Projektet støttes af Ellen Mørchs fond (administreret af Pernille Høxbro) og the Oak Foundation.

Projektet er godkendt i datatilsynet og Videnskabsetisk Komité. 

Ved spørgsmål tll projekt eller spørgeskema kan projektkoordinator Elisabeth Ginnerup kontaktes mandag til torsdag fra 9-14 på 3816 3024

Ansvarlig for undersøgelsen er: 
Henning Bliddal 
Professor dr.med., Institutchef
Parker Instituttet, Frederiksberg Hospital


Redaktør