Overlæge Helle Holst står i spidsen for en forskergruppe på i alt 6 personer, der forsker i brugen af lægemidler til børn og kortlægger de mulige risici. I samarbejde med børnelæger udarbejder gruppen en rekommendationsbog til læger på sygehusafdelingerne.
Her er eksempler på nogle aktuelle forskningsprojekter:
- Undersøgelse på neonatalafdelingen af lægemidler til for tidligt fødte med særligt fokus på tilsætningsstoffer som alkohol og parabener og langtidsvirkninger ved paracetamol
- Undersøgelser af prednisolon til børn med astmatisk bronkitis
- Undersøgelse af lægemidler til overvægtige børn – med særligt fokus på overvægtens betydning for den måde, medicinen omsættes på i kroppen – og dermed dosseringen
- Undersøgelse af brugen af melatonin til børn. Igennem de seneste år er brug af melatonin mod søvnbesvær til børn i aldersgruppen 1-17 år steget med næsten 100 %. Imidlertid foreligger kun meget lidt evidens omkring behandling med melatonin. Forskningsprojektet skal afdække, hvilke patient grupper der vil have gavn af behandling og i hvilke doser samt langtidsbivirkninger.
Fakta om børn og lægemidler
- Halvdelen af de lægemidler, der i dag anvendes til børn på de danske sygehuse, er ikke afprøvet på eller godkendt til børn.
- For spædbørn på neonatalafdelinger gælder det, at 90 % af de lægemidler, de behandles med, ikke er godkendt til denne aldersgruppe. Halvdelen af de spædbørn, der er indlagt på neonatalafdelingen, får mere end fem forskellige lægemidler på én gang.