Danskerne
spiser alt for meget salt – og det går ud over sundheden. For meget salt fører
til forhøjet blodtryk, som er en af de helt store dræbere. I gennemsnit spiser
vi 8-11 gram salt om dagen, selv om den anbefalede daglige mængde er maks. fem
gram. Langt størstedelen får vi igennem fødevarer som brød og kødpålæg, som er
vores største kilde til salt. Det anslås, at en gennemsnitlig reduktion på tre
gram salt om dagen pr person vil resultere i 400.000 færre danskere med
forhøjet blodtryk – og 3.000 færre tilfælde af hjertekarsygdomme hvert år.
Dette har samfundsøkonomisk afsmitning, idet beregninger viser, at forebyggelse
i denne størrelsesorden vil betyde en årlig besparelse på to milliarder kr. i
Danmark. Rapporten "Konsekvenser for reduktion af danskernes saltindtag" kan rekvires ved at sende en mail til webredaktøren af denne side (se link nederst på siden).
WHO
anbefaler nationale programmer til at sænke saltindtaget og regelmæssig
monitorering til at følge udviklingen heraf. CKFF gennemfører løbende
repræsentative undersøgelser af befolkningens helbred, hvor deltagernes
saltindtag måles ved indsamling af spoturin. Læs mere om monitorering af danskernes saltindtag på denne side.
Den mest effektive metode til
sænkning af befolkningens saltindtag er reformulering af fødevarer. En barriere
herfor er diskussionen om negative effekter på helbredet af en saltreduktion. I
saltreduktionsstudier, hvor saltindtaget sænkes kraftigt fra den ene dag til
den anden, øges niveauerne af renin, aldosteron, adrenalin, noradrenalin og blodlipider.
Men disse studier afspejler ikke virkeligheden og følger ikke anbefalingerne om
en gradvis sænkning. Det har ledt til spørgsmålet: Hvad sker der, når helt
almindelige familier gradvist sænker deres saltindtag over længere tid? Svaret
undersøger vi i projektet Brød og Sundhed (Læs mere om Brød og Sundhed her)., der er et kontrolleret randomiseret forsøg, hvor
familier over en periode på fire måneder indtager brød med gradvist mindre
salt.