Mest af alt kender du nok bevægelsessensorer fra din telefon eller andre aktivitetsmålere, som i løbet af hverdagen kan fortælle dig alt fra, hvor mange skridt du har gået, til hvor høj en puls du har, eller om du er stresset. Men nu skal lignende teknologi også være med til at revolutionere de eksisterende forebyggelses- og behandlingstilbud for borgere med type 2-diabetes.
"I dag er teknologiske løsninger til forebyggelse og behandling hverken brugervenlige eller interaktive. Derfor er det svært at guide den enkelte borger/patient mod en sundere livsstil". Sådan siger Kasper Lykkegaard, ingeniør og en af stifterne af virksomheden SENS Innovation, som siden 2014 har arbejdet med at udvikle bevægelsessensorer, der skal kunne forbedre de nuværende digitale indsatser, som hverken er nøjagtige og eller baserede på forskningsdata.
"I og med, at denne teknologi ikke eksisterede, så ville vi finde ud af, hvordan aktivitetsmåleren kunne få klinisk anvendelse, bl.a. på hospitaler og ude i almen praksis. SENS motion® bevægelsesdata skal baseret på AI give en risikovurdering for udvikling af diabetes og overvægt. Vi arbejder ud over AI på, hvordan den nuværende teknologi kan gøres smartere og mindre besværligt for dataindsamling blandt diabetespatienter."
Men hvordan skal en bevægelsessensor være med til at fremme forebyggelse og behandling af type 2-diabetes? I projektet "Sund bevægelse for Sund Vægt", opbygges en unik database af omfattende kliniske målinger og monitorering af kost, bevægelse og blodsukker af op til 2.000 danskere og SENS motion® bevægelsessensorer skal anvendes til dataindsamlingen. Projektet er en del af i indsatsen Erhvervsfyrtårn Life Sciences, der er en samling af offentlige og private aktører i Region Hovedstaden, som er gået sammen om at udvikle nye løsninger indenfor sund vægt.
Med hjælp fra en lille måler, som placeres på låret, bliver den indsamlede data automatisk sendt op i "skyen" via en smartphone-app, dvs. sendt via mobilnettet til en sikker computerserver. Herefter vil en webapplikation gøre det muligt at overvåge måleren, se grafer og udtrække data. Målere giver således et detaljeret billede af den tid, en borger har brugt på at gå, løbe, cykle og brugt på aktivitet med høj intensitet. Den vil også vise tid brugt på søvn og stillesiddende tid. På baggrund af datasættet skal kunstig intelligens, en så kaldt "AI model", efterfølgende udvikles og bruges til at hjælpe personer i risikogruppen med at foretage livsstilsændringer.
"Den indsamlede data kan efterfølgende blive behandlet og opbevaret, så hvis man f.eks. om et år finder en ny algoritme, som kan tolke data på en anden måde, så kan man også anvende den data, som vi indsamler nu. Med udviklingen af en AI model, har vi mulighed for at bidrage med en vurdering, der viser hvad risikoen er for at udvikle diabetes baseret på livsstilsparametre."
En del af projektet er også dedikeret til flere parallelle udviklingsspor. I et af sporene er målet at finde en forskningsbaseret løsning med brug af SENS motion®, der også vil fungere godt for klinikeren på hospitaler og i almen praksis. Der arbejdes på at gøre denne brug af data skalerbar, så projektet kan opjusteres til at køre på mange tusinde borgere. Derudover bliver der også arbejdet på, hvordan der kan skabes en intervention eller apps, som kan hjælpe den enkelte patient eller borger med livsstilsændringer.
"Der findes et parallelspor til det med at indsamle data. I første omgang nogle workshops med borgere i den relevante gruppe. Hvordan kan man skrue en app sammen, og hvad er det mest motiverende, man kan putte i den app? Det skal testes af i workshops og grupper. For hvordan i alverden skal man få patienter til ændre rutiner i hverdagen derhjemme, og fungerer det grundlæggende princip i praksis? Det er der lagt mange timer og ressourcer til at finde ud af."
For Kasper Lykkegaard, og for resten af holdet bag SENS motion® handler dette projekt også om mere end forebyggelse af diabetes. Det drejer sig også om at kunne få skabt en nemmere proces, som kan simplificere et produkt, som kan hjælpe med at ordinere en løsning for patienter og borgere i praksis.
"Grunden til, vi kan udvikle AI modellen er, at dette projekt skaber et helt unikt samarbejde mellem forskere og private aktører, der gør, at datasættet er nøje detaljeret på udvalgte variable på kost, motion og blodsukkermålinger. Hvis vi laver et produkt, som vi kan bringe ud til de praktiserende læger, og at de praktiserende læger så kan ordinere vores løsning, samtidig med at vi kan få data, og dermed kunne give borgeren eller patienten data om deres risiko for at udvikle diabetes og overvægt, og de data så kan bruges ift. konsultation om at omvende livsstil, så har vi hos SENS Motion en hel unik mulighed. Og et helt unikt produkt til et kæmpe marked."
Udover SENS Innovation og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse deltager to andre små og mellemstore virksomheder i projektet. Det er Brevett.ai, som er specialister i algoritmer og kunstig intelligens og et-al.dk, der skal udvikle en prototype til en app, der på sigt kan anvendes og borgere og klinikere i sundhedssektoren.
Om Erhvervsfyrtårnet
"Sund Bevægelse for Sund Vægt" er et pilotprojekt i indsatsen Erhvervsfyrtårn Life Science, der er en samling af en lang række offentlige og private aktører i Region Hovedstaden, som er gået sammen om at udvikle nye løsninger gennem innovative partnerskaber indenfor sund vægt. Målet er at skabe et fyrtårn inden for Life Science, som udlandet kigger mod for at få inspiration til nye velfærdsteknologiske løsninger, hvor samarbejdet skal løfte borgeres sundhed, øge sundhedsvæsenets effektivitet og kvalitet samt styrke danske virksomheders vækst, beskæftigelse og eksport. Erhvervsfyrtårn Life Science | Sund vægt er medfinansieret af Den Europæiske Union som et led i EU's reaktion på COVID-19-pandemien.
Om SENS motion®
SENS motion® er et medicinsk godkendt sensor-system til måling af fysisk aktivitet for større grupper. Det er specielt velegnet til brug indenfor sundhedssektoren og til store forskningsprojekter. SENS motion® systemet er designet til at være fleksibelt, skalerbart og levere præcise dagligdags-målinger af kroppens stilling og typen af aktivitet. SENS motion® kan bruges målrettet til enkelte patienter eller større grupper. SENS Innovation ApS blev stiftet i 2014 af Kasper Lykkegaard og Morten Kjærgaard.