​​​

Ultralydsskanning

​1 ultralydapparat er i princippet 1 avanceret ekkolod (lydhoved), der ved hjælp af lydbølger kan vise billeder af kroppens forskellige vævsdele. De fleste kender ultralyd-skanning fra graviditetsundersøgelser. I røntgenafdelingen anvendes ultralyd-skanning bl.a. til undersøgelse af bughulen,​ f.eks. ved mistanke om galdesten. En ultralydsskanning er ikke forbundet med nogen form for risiko eller ubehag.

Forberedelse

Nogle ultralydsskanninger kræver forberedelse. Det vil fremgå af dit indkaldelsesbrev, om der er forberedelse til netop den undersøgelse, som du skal til.​

Uddybelse af undersøgelsesforløb​

Huden over det område, der skal undersøges, bliver smurt ind i en vandig gel (en tyk creme) for at opnå kontakt mellem huden og lydhovedet.

Du sidder eller ligger ned, mens du bliver undersøgt. 1 ultralyd-hoved, som lægen holder i sin hånd, føres med langsomme bevægelser hen over huden over det område, der skal undersøges. Ved hjælp af ultralyd gengives relevante områder på 1 computer.​

Biopsi

1 ultralyd-vejledt biopsi er 1 udvidet ultralydundersøgelse, hvor lægen med 1 nål tager 1​ vævsprøve ud, der kan sendes til nærmere undersøgelse​.

Varighed

Undersøgelsen varer fra 20-60 min, afhængig af hvilken undersøgelse du skal have foretaget.​

Svar

Svaret på undersøgelsen bliver sendt til den henvisende læge eller afdeling/ambulatorium.

Kontakt

Har du yderligere spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte Røntgenafdelingen eller den​ henvisende afdeling/ambulatorium.


Redaktør