Ultralydsskanning

​1 ultralydapparat er i princippet 1 avanceret ekkolod (lydhoved), der ved hjælp af lydbølger kan vise billeder af kroppens forskellige vævsdele. De fleste kender ultralyd-skanning fra graviditetsundersøgelser. I røntgenafdelingen anvendes ultralyd-skanning bl.a. til undersøgelse af bughulen,​ f.eks. ved mistanke om galdesten. En ultralydsskanning er ikke forbundet med nogen form for risiko eller ubehag.

​​​

Forberedelse

Nogle ultralydsskanninger kræver forberedelse. Det vil fremgå af dit indkaldelsesbrev, om der er forberedelse til netop den undersøgelse, som du skal til.​

Uddybelse af undersøgelsesforløb​

Huden over det område, der skal undersøges, bliver smurt ind i en vandig gel (en tyk creme) for at opnå kontakt mellem huden og lydhovedet.

Du sidder eller ligger ned, mens du bliver undersøgt. 1 ultralyd-hoved, som lægen holder i sin hånd, føres med langsomme bevægelser hen over huden over det område, der skal undersøges. Ved hjælp af ultralyd gengives relevante områder på 1 computer.​

Biopsi

1 ultralyd-vejledt biopsi er 1 udvidet ultralydundersøgelse, hvor lægen med 1 nål tager 1​ vævsprøve ud, der kan sendes til nærmere undersøgelse​.

Varighed

Undersøgelsen varer fra 20-60 min, afhængig af hvilken undersøgelse du skal have foretaget.​

Svar

Svaret på undersøgelsen bliver sendt til den henvisende læge eller afdeling/ambulatorium.

Kontakt

Har du yderligere spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte Røntgenafdelingen eller den​ henvisende afdeling/ambulatorium.


Redaktør