Parathyreoideaskintigrafi

​​Hvad er Parathyreoideaskintigrafi?

Ved denne undersøgelse optages billeder af biskjoldbruskkirtlerne med et computerstyret kamera. Billederne kan vise, hvordan kirtlerne fungerer, hvor de ligger, ligesom kirtlernes størrelse kan vurderes. 

For at synliggøre kirtlerne anvendes et radioaktivt sporstof, som du​ får sprøjtet ind i en blodåre i armen.

Gør det ondt?

Nej, du får blot et stik i armen, ligesom når man får taget blodprøve.

Er der forberedelser til undersøgelsen?

Nej.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Først sprøjter sygeplejersken en lille mængde radioaktivt sporstof ind i en blodåre i din ene arm.
    • 15 minutter efter indsprøjtningen starter billedoptagelsen. Det foregår ved, at du ligger på ryggen på et leje med kameraet tæt over ansigtet og halsen. Du får nu taget 1 billede af 10 minutters varighed.
    • 2½ time efter indsprøjtningen får du taget endnu et billede af 10 minutters varighed.
    • 4 timer efter indsprøjtningen får du taget de sidste 2 billeder. Optagelsen foregår som tidligere, men tager nu i alt 20 minutter. Inden billedoptagelsen begynder, lægger sygeplejersken 1 tyndt plastikrør i en blodåre i din arm, da du efter 10 minutters optagelse får sprøjtet en ny lille mængde radioaktivt sporstof ind i blodåren.
Efter undersøgelsen vurderer lægen billederne og føler dig efter på halsen. Som regel udvides undersøgelsen med en ultralydsundersøgelse af biskjoldbruskkirtlerne.

Vi kan desværre ikke give det endelige resultat af undersøgelsen med det samme. Billederne skal først vurderes nærmere af lægen. Du får besked fra den afdeling eller læge, der har henvist.

Er det radioaktive sporstof farligt?

Nej, den stråling, du får, er meget svag og svarer til den mængde stråling, man får ved visse røntgenundersøgelser.

Er der forholdsregler?

Normalt er undersøgelsen helt uden forholdsregler, men kvinder, som ammer eller er gravide, skal kontakte afdelingen inden undersøgelsen.

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Du skal regne med, at undersøgelsen i alt tager ca.​ 5 timer. I tiden mellem de 3 optagelser behøver du ikke blive på afdelingen, men kan f.eks. gå en tur eller tage hjem. Er du indlagt, vil en portør køre dig tilbage til afdelingen.


Redaktør