Videre til indhold. |


Tilbage til menuen

Kirtler, Thyreoideaskintigrafi

Thyreoideaskintigrafi

Hvad er thyreoideaskintigrafi?

Ved denne undersøgelse tager vi billeder af skjoldbruskkirtlen med et computerstyret kamera. Billederne kan vise, hvordan kirtlen fungerer, og kirtlens størrelse kan samtidig vurderes. For at synliggøre skjoldbruskkirtlen på billederne anvendes et radioaktivt sporstof, som du får sprøjtet ind i en blodåre i armen.

Gør det ondt?

Nej, du får blot et stik i armen, som når du får taget blodprøve.

Er der forberedelser til undersøgelsen?

Nej.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Først sprøjter sygeplejersken/bioanalytiker en lille mængde radioaktivt sporstof ind i en blodåre i din ene arm. Kort tid efter indsprøjtningen starter fotograferingen. Du skal ligge på ryggen på et leje med kameraet tæt over ansigtet og halsen, og du får taget billeder af få minutters varighed. Efter undersøgelsen vurderer lægen billederne og føler dig på halsen. Ofte suppleres fotograferingen med en ultralydsundersøgelse af skjoldbruskkirtlen.
Vi kan desværre ikke give dig det endelige resultat af undersøgelsen med det samme. Billederne skal først vurderes af lægen, og så får du besked fra den afdeling eller læge, der har henvist dig.

Er det radioaktive stof farligt?

Nej, den stråling, du får, er meget svag og svarer til den mængde stråling, man får ved visse røntgenundersøgelser.

Er der forholdsregler?

Normalt er undersøgelsen helt uden forholdsregler, men kvinder, som enten ammer eller er gravide, skal kontakte afdelingen inden undersøgelsen.

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Du skal regne med, at undersøgelsen tager ½-1 time.
Webredaktør
Regionhovedstaden
Email: